home
Samensmelting oud pompgemaal en nieuw speelplein Delft
derksen|windt architecten heeft het ontwerp gemaakt voor de renovatie van een gedateerd bakstenen pompgemaal te Delft waarbij er een semi-transparante, maar in het oog springende laag aan het gebouw en zijn omgeving is toegevoegd. De geperforeerde aluminium gevel creëert een samensmelting van het voorliggende plein met het gebouw. Twee losse werelden worden één waarmee de omgeving en het pompgemaal een eigentijds en fraai karakter krijgen.

Het pompgemaal is in de uiterste hoek van een woonwijk gelegen, omsloten door twee doorgaande wegen die achter een groenstrook liggen. Behalve een kleine school en een redelijk veel gebruikt fietspad is er weinig leven in de omgeving. Het karakter van deze uithoek was niet fijn en het iets vervallen pompgemaal droeg hier in negatieve zin aan bij

De uitgangssituatie voor de architecten was dan ook om het gebouw een echte plek te geven in zijn omgeving en daarmee de renovatie een positieve weerslag te laten hebben op de beleving en de uitstraling van de buurt; om het bakstenen pompgemaal uit te breiden naar de omgeving en van daaruit te zorgen dat het gebouw binding krijgt en meer wordt dan een alleenstaand, achteraf gelegen, functioneel blok.

Het toegevoegde speelveld is een belangrijk onderdeel in de benadering van de renovatie en toont de andere omgang qua gebruik van het gesloten gemaal. Het gebouw trekt het plein en daarmee de omgeving als het ware naar zich toe.

Klikt u hier om terug te keren naar het projecten overzicht
architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_1 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_2 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_3 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_4 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_5 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_6 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_7 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_8 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_10 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_11 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_12
Architectenbureau
derksen windt architecten

Abraham Kuyperlaan 102-a
3038 PP Rotterdam
link google maps

Herenweg 115
2105 MG Heemstede
link google maps

+316 4258 6644 (Derksen)
+316 2456 1739 (Windt)
mail@derksenwindt.nl

twitter @derksenwindt
fb derksen|windt architecten
linkedin Jeroen Derksen
linkedin David Windt