home

Stationsplein en buitentheater
Haarlem

Het ontwerp voor het stationsplein van Haarlem is niet los te zien van het ook door ons ontworpen ondergrondse theater wat er onder ligt. Dit theater bestrijkt bijna de hele oppervlakte van het plein en heeft interactie met het plein.

Toch kunnen de basisprincipes waarop het ontwerp van het plein is gebaseerd allereerst worden toegelicht, om van daaruit naar het theater 'af te dalen'. Het plein moet richting bieden aan het langzame verkeer op weg naar de binnenstad, een oriëntatie punt in de stad zijn, het moet de mogelijkheid geven om er te kunnen verblijven en het prachtige station moet weer in zijn geheel zichtbaar worden, zoals tot een halve eeuw geleden het geval was.

Deze voorwaarden hebben wij gebundeld en tot in de details van het plein verwerkt. Belangrijk bij het uitwerken van deze punten is dat het geen plein wordt waar men verdwaald in leegte, zoals bij veel grote pleinen in Nederland, het is een on-Nederlands plein waar veel gebeurt.

Klikt u hier om terug te keren naar het projecten overzicht
architect_stationsplein_haarlem_1 architect_stationsplein_haarlem_2 architect_stationsplein_haarlem_3 architect_stationsplein_haarlem_4 architect_stationsplein_haarlem_5 architect_stationsplein_haarlem_6 architect_stationsplein_haarlem_7