Duurzaamheid is een modewoord. Architecten pretenderen duurzame ontwerpen te maken door zonnepanelen op het dak en een windmolen tegen de gevel te plaatsen waardoor het gebouw inderdaad minder fossiele energie vraagt. Maar het gebouw gebruikt nog steeds veel energie.
De echte winst die wij als architect kunnen boeken zit ergens anders en kan behaald worden zonder concessies te hoeven doen in het ontwerp. Het gebouw zelf moet goed georiënteerd zijn en kan met open en gesloten delen reageren op zijn locatie. Ten tweede kan er op het gebied van materialen winst geboekt worden. Slimme oplossingen kunnen vierkante meters opleveren, winst geven wat betreft arbeids- vervoers- en stookkosten en zeer duurzaam zijn.
Als jong bureau met interesse in de techniek van het bouwen volgen wij alle ontwikkelingen op de voet en proberen we na te denken over wat er straks gevraagd gaat worden. Dit zodat de gebouwen die wij nu mogen opleveren over enkele jaren nog steeds goed in de maatschappij en bij de eigenaren passen. Zo is momenteel, anno 2021, de term BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) en de Engelse term 'Nearly Zero' naar de voorgrond aan het treden en zal dit in onze ogen de komende jaren een belangrijke ambitie zijn waar wij nu al op aan sluiten.
Tot slot logt de basis van duurzaamheid in het maken van ontwerpen die jaren mee gaan en goed aansluiten op de wensen van de opdrachtgever, nu en bij toekomstige ontwikkelingen. Niet alleen functioneel. Maar juist qua ervaring en schoonheid. Voor meer informatie over ons onderzoek en eventuele resultaten kunt u contact met ons opnemen.
klik hier voor onze andere onderzoeken