home

Eigentijdse villa aan spaarne
Haarlem

Op deze mooie locatie langs het Spaarne hebben wij het ontwerp voor de villa gebaseerd op de typische oude boerderijen, met groot dak en bakstenen basis, uit de omgeving. De typologie hebben wij naar iets eigentijds vertaald door een bakstenen begane grond verdieping, met meerdere verspringingen, hoeken en verschillende vlakken die een spannend beeld op ooghoogte creëren, te bedekken met een prachtige, veelhoekige kap. De hoeken en lijnen in de kap zijn in alle richtingen verschillend en de kap is volledig uit driehoeken opgebouwd. Het dak steekt aan alle zijden over de onderbouw, waarbij de overstekken in zowel afstand tot de onderbouw als in hoogte tot het maaiveld verschillen. Zeker wanneer de schaduw onder de overstekken komt geeft dit een spannende en interessante ontmoeting tussen kap en basement.

Samen met de opdrachtgever was besloten een duurzaam ontwerp na te streven. Dit begint met een plattegrond waarin we flexibele oplossingen hebben gekozen wat betreft mogelijke indelingen. Verder is de villa voorzien van driedubbel glas met speciale onderbroken aluminium kozijnen, isolatie folie wat een hoge Rc waarde haalt bij een minimale dikte en er wordt verwarmd met een houtkachel gecombineerd met een cv installatie. Dit alles is mooi geïntegreerd in het ontwerp. Qua materialen heeft de villa duurzame houten shingles op het dak welke niet zijn behandeld, natuurlijk vergrijzen en onderhoudsvrij vele jaren mee kunnen.

In de media:
- De woning omschreven in een artikel in Cobouw, Houtwereld, dakweb en Het Houtblad
- Featured project op Floornature
- Als nieuwsbericht in Nederland: Bouwwereld, ABC Architectuurcentrum Haarlem en Architectenweb

© PP de Meijer / derksen|windt architecten.
Klikt u hier om terug te keren naar het projecten overzicht
architect_villa_spaarne_haarlem_0 architect_villa_spaarne_haarlem_1 architect_villa_spaarne_haarlem_2 architect_villa_spaarne_haarlem_3 architect_villa_spaarne_haarlem_4 architect_villa_spaarne_haarlem_5 architect_villa_spaarne_haarlem_6 architect_villa_spaarne_haarlem_7 architect_villa_spaarne_haarlem_8 architect_villa_spaarne_haarlem_9 architect_villa_spaarne_haarlem_10 architect_villa_spaarne_haarlem_11 architect_villa_spaarne_haarlem_12 architect_villa_spaarne_haarlem_13 architect_villa_spaarne_haarlem_14 architect_villa_spaarne_haarlem_15