home

onderzoek krimp
Pak de oorzaak aan bij de basis en voorkom 'pleister plakken'..

architect_architect_krimp_01
Nederland, maar ook de rest van Europa, kent een aantal gemeenten en regio's die te maken hebben met dalende bevolkingsaantallen en een veranderende samenstelling van bewoners, ook wel krimp gebieden genoemd. Jongeren verhuizen naar de grote steden en de dorpen vergrijzen. Krimp geeft leegstand van woningen, kantoren en lege winkelstraten wat een grote impact heeft op de ruimtelijke ontwikkeling en kwaliteit van de leefomgeving.

Elke krimp regio in Nederland heeft zijn eigen kansen en kwaliteiten die de leefbaarheid van een dorp of stad versterken en vergroten. Dit kan een mooi historisch centrum zijn, de nabijheid van basis en middelbare scholen of bijvoorbeeld de aanwezigheid van een mooi groen landschap of water. Vanwege onze interesse in de gebouwde omgeving hebben wij onderzoek gedaan naar zowel de oorzaak als mogelijke strategieën tegen krimp, waarbij 'acceptatie' een impopulaire maar goede en duurzame oplossing lijkt.

Vaak wordt Krimp bestreden door te investeren in winkelgebieden en door meer woningen in het hoge segment te bouwen om zo meer inwoners aan te trekken. Er is echter ook een andere mogelijkheid; het accepteren van de bevolkingsdaling waarbij de gevolgen hiervan goed gemonitord worden. Een stad, dorp of regio wordt dan gedwongen na te denken over zijn kwaliteiten om deze vervolgens te benadrukken. Dit zorgt voor het versterken van de kwaliteit van de leefomgeving voor de huidige bewoners waardoor de daling stopt en een stijging zelfs weer mogelijk gemaakt kan worden. Versterk bijvoorbeeld het historische centrum door een betere toegankelijkheid en identiteit en investeer niet in de winkelstraten met de leegstaande winkelpanden. Pak de oorzaak aan bij de basis en voorkom 'pleister plakken', alleen daarmee creëer je een duurzame en stabiele toekomst.

Als voorbeeld hebben wij deze strategie uitgewerkt voor een stad in Limburg, voor meer informatie hierover kunt u contact met ons opnemen. Voor meer informatie over ons onderzoek en eventuele resultaten kunt u contact met ons opnemen.

klik hier voor onze andere onderzoeken