home

Hernieuwd hotel door renovatie en uitbreiding
in monumentale panden aan de Nicolaas Witsenstraat te Amsterdam

architect_hotel_monumentaal_Aasterdam_03.jpg
In het centrum van Amsterdam heeft derksen|windt architecten het ontwerp gemaakt, uitgewerkt, en tot de oplevering begeleid voor een volledige renovatie van hotel Nicolaas Witsen. Het hotel is al sinds 40 jaar gevestigd in 3 mooie aan-één-gesloten panden uit 1890. Het project begon met het kijken wat er mogelijk was met de destijds bijna ongebruikte kelder en de wat gedateerde entree, keuken en eetzaal op de begane grond. Ook was het moment voor groot onderhoud aangebroken.

Alles is aangepakt en aangepast. Van de entree die deels restauratief is teruggebracht in oude stijl, de volledige indeling van alle verdieping inclusief de ontsluiting, het uitgediepte souterrain waar kamers en voorzieningen in zijn gekomen, tot aan de volledige installaties. Een prachtige opgave zo in de binnenstad van Amsterdam.

Bij de renovatie zijn de gevels gerenoveerd, is de niet originele achter aanbouw vervangen en is de kleine kelder verdiept tot een volwaardige verdieping met 5 kamers. Het pand is volledig voorzien van nieuwe duurzame installaties en ook de gevels, het dak en het glas in de kozijnen zijn geïsoleerd. Ook aan akoestisch comfort is nu overal een optimum bereikt. Het nieuwe hotel biedt de gasten meer ruimte en licht in een monumentaal pand en is met deze renovatie klaar voor de toekomst.

architect_hotel_monumentaal_Amsterdam_18

De originele kapverdieping was in de jaren 60 vervangen voor een nieuwe gevel met grote glasvlakken en net als veel andere panden in Amsterdam geniet het pand van een beschermde status. De originele indeling van het hotel was ontstaan door vele kleine aanpassingen in de loop van de tijd, waarbij de ontsluiting van de kamers via veel kleine gangen en trappenhuizen verliep. De krappe entree, de verouderde ontbijtruimte en kamers en de niet duurzame installaties van het hotel gaven aanleiding voor een nieuw ontwerp waarbij we het pand tot in de basis hebben aangepakt.

In het nieuwe hotel is de gehele (niet originele) indeling verwijderd en hebben we een nieuw trappenhuis gerealiseerd met één centrale gang die de kamers ontsluit. De afmeting en indeling van de nieuwe kamers is gebaseerd op het principe van boutique hotels; een bescheiden oppervlak maar zeer ruimtelijk door de indeling en de grote plafond hoogte met bijpassende raampartijen die het mooie pand heeft. Samen met de opdrachtgevers is de indeling van de kamers, de entree en het eetgedeelte met de keuken, tot in de details uitgedacht. Daarna is voor de bar en balie, de aankleding en de meubelen studio Hank bij het project betrokken.

© Studio de Nooyer en derksen|windt architecten
klik om terug te gaan naar het projecten overzicht
architect_hotel_monumentaal_Aasterdam_2 architect_hotel_monumentaal_Aasterdamm_1

Het nieuwe souterrain is gerealiseerd door het verdiepen van de oude kelder en kruipruimte waarbij ook de oude fundering van de panden is hersteld. Aan de voorzijde bevinden zich drie kamers met ramen die in de oude natuursteen plint van de gevel zijn geplaatst. Aan de achterzijde hebben we een kleine patio gerealiseerd zodat door middel van verdiepingshoge ramen de gasten het gevoel hebben op een begane grond verdieping te zijn.

architect_hotel_monumentaal_Aasterdam_4 architect_hotel_monumentaal_Aasterdam_5 architect_hotel_monumentaal_Aasterdam_6 architect_hotel_monumentaal_Amsterdam_11

De nieuwe ontbijtzaal bevindt zich aan de achterzijde van het hotel, in het verlengde van de entree en de bar. Twee treden vormt de scheiding tussen de bar en de ontbijtruimte, waarbij er ook een toegang is tot de trap naar het souterrain. De grote dakramen versterken de zichtlijn tussen entree en ontbijtruimte, en bieden tijdens het ontbijt zicht op de oude achtergevel van het hotel.

architect_hotel_monumentaal_Aasterdam_7 architect_hotel_monumentaal_Amsterdam_8 architect_hotel_monumentaal_Amsterdam_9 architect_hotel_monumentaal_Amsterdam_10 architect_hotel_monumentaal_Amsterdam_12 architect_hotel_monumentaal_Amsterdam_13 architect_hotel_monumentaal_Amsterdam_14 architect_hotel_monumentaal_Amsterdam_15 architect_hotel_monumentaal_Amsterdam_16 architect_hotel_monumentaal_Amsterdam_16