home

uitbreiding en verbouwing jaren 30 woning
natuurlijke materialen en ruimtelijke verbinding

architect_uitbreiding_jaren30_woning_1
In Heemstede hebben we een markante en typische jaren 30 hoekwoning volledig gerenoveerd, verduurzaamd en voorzien van een nieuwe indeling en uitbreiding op de begane grond. Ons uitgangspunt voor de uitbreiding was een visuele en ruimtelijke verbinding tussen de leefruimte, het terras en de ruime zonnige achtertuin. De verdiepingshoge eikenhouten kozijnen, het daklicht, een fraai overstek en de houten gevelbekleding van de uitbreiding begeleiden deze verbinding en zorgen voor een fraaie ruimte vol daglicht met een Japanse uitstraling.

De oorspronkelijke indeling van de woning bestond uit een kamer-en-suite woon- en eetkamer, een aparte keuken met een kleine bijkeuken, en een hal met een ruim trappenhuis die deze ruimten verbond. In ons ontwerp hebben we de keuken met twee kleine doorgangen met de eetkamer verbonden zodat deze samen met de woonkamer een ruime leefruimte vormen. Over de volledige breedte van de woning hebben we de begane grond vergoot naar de tuin toe zodat er aan de achtergevel een zone ontstaat die door het overstek en het daklicht een fijne zit- en leesplek is.

Voor de uitbreiding hebben we natuurlijke materialen gebruikt die goed passen bij de architectuur van de bestaande jaren 30 woning en die de gewenste verbinding vormen tussen woning en tuin. Zo zijn de kozijnen gemaakt van blank gelakt eikenhout en de gevel en de onderzijde van het overstek van gebeitste verticale houten delen. De dakrand van het overstek begeleid ook de overgang van binnen naar buiten en gaat de relatie aan met het bestaande huis doordat deze schuin en bekleed met natuur leien is uitgevoerd.

In de media:
- Featured project op Architizer en Archdaily, Archello
- Als nieuwsbericht in Nederland: Architectenweb
- Mede door dit project winnaar van 30 Best Architecture Firms in the Netherlands

© Studio de Nooyer / derksen|windt architecten.
klik om terug te gaan naar het projecten overzicht
architect_uitbreiding_jaren30_woning_02 architect_parchitect_uitbreiding_jaren30_woning_03 architect_architect_uitbreiding_jaren30_woning_04 architect_architect_uitbreiding_jaren30_woning_05 architect_architect_uitbreiding_jaren30_woning_06 architect_architect_uitbreiding_jaren30_woning_07 architect_architect_uitbreiding_jaren30_woning_08