home

Samensmelting oud pompgemaal en nieuw speelplein Delft

architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_2
derksen|windt architecten heeft in opdracht van de Gemeente Delft het ontwerp gemaakt voor de renovatie van een gedateerd bakstenen pompgemaal te Delft waarbij er een semi-transparante, maar in het oog springende laag aan het gebouw en zijn omgeving is toegevoegd. De geperforeerde aluminium gevel creëert een samensmelting van het voorliggende plein met het gebouw. Twee losse werelden worden één waarmee de omgeving en het pompgemaal een eigentijds en fraai karakter krijgen.

Het concept was om het gebouw een plek te geven en te verankeren in zijn omgeving en daarmee de renovatie een positieve weerslag te laten hebben op de ervaring en de uitstraling van de buurt. Om het bakstenen pompgemaal uit te breiden naar de omgeving en van daaruit te zorgen dat het gebouw binding krijgt. Het op initiatief van de architecten toegevoegde speelveld is een belangrijk onderdeel in de benadering van de renovatie en toont de andere omgang qua gebruik van het gesloten gemaal. Het gebouw trekt het plein en daarmee de omgeving als het ware naar zich toe.

De semi-transparante laag die het gebouw en het plein tot &ecute;én maakt is een geperforeerd aluminium hekwerk waar een optimale verhouding is gezocht tussen materiaal en doorkijk. Het paneel met cirkelvormige perforatie zorgt het ene moment voor een fraaie gevel die op zichzelf kan volstaan en het volgende moment voor een doorzicht naar het achterliggende. Soms is het de vorm en het verloop van het hekwerk dat het beeld bepaald, soms het gebouw, de omgeving of het plein. Door deze spanning en het verschil in ervaring wordt het ontwerp meer dan een hekwerk of een pompgemaal en vormt het een eenheid die bestaat uit drie samengekomen elementen (gebouw, plein en hek).

Om ook in de avondsituatie een goede, veiligere en interessante omgeving te kunnen creëren, is er fraaie verlichting verwerkt in het ontwerp. Van achter de semi-transparante panelen schijnt een mooi gedoseerd licht.

In de media:
- Featured project op Designboom, Archdaily en Archello
- Als nieuwsbericht in Nederland: Architectenweb, De Architect

Waardering:
- Voorselectie Abe Bonnema jonge architecten prijs

© René de Wit / derksen|windt architecten.
Klikt u hier om terug te keren naar het projecten overzicht
architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_1 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_3 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_4 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_5 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_6 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_7 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_8 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_10 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_11 architect_samensmelting_pompgemaal_en_speelplein_12