een vrijstaande woning, een villa
Onze ontwerpen, wat doen wij als architect en informatie over proces en budget
Vanuit de wensen van de opdrachtgever naar een ontwerp
Voor ons start alles met de wensen van de opdrachtgever. Een ontwerp ontstaat vanuit gesprekken, vaak aangevuld met referenties en wensen in beeld in tekst. Van daar uit doen we onderzoeken naar bijvoorbeeld de locatie, bezonning en gemeente-eisenen en zo ontstaat er voor ons een visie op de opgave. Dit is geen aaneenschakeling of collage van referenties, maar het is een concept waarin alles samen komt. Een soort (wat ons betreft) optimaal antwoord op wat de vraag van de opgave is. Dat resulteert dan in een ontwerp, soms met varianten of meerdere mogelijkheden op onderdelen.
Van ontwerp naar oplevering, een mooi proces
Een belangrijk deel van ons vak begint dan pas: het realiseren van het ontwerp. Uiteraard moet het voor de opdrachtgever daar ook naartoe, met een oplevering en een fijn huis om te wonen. Maar om een door ons nagestreefde kwaliteit te realiseren ontwerpen wij het gebouw tot in het detail door, terwijl we steeds de input van de opdrachtgever mee blijven nemen. En dat gaat in fases. Eerst wordt het plan meer definitief (Definitief Ontwerp) en is er in veel gevallen een omgevingsvergunning nodig. Het aanvragen van de omgevingsvergunning en de daarbij horende zaken regelen wij volledig, inclusief het begeleiden van de constructeur, bodemonderzoekers en andere adviseurs.
Vervolgens moet er een aannemer geselecteerd en aangestuurd worden. Soms wordt deze al bij het project betrokken in een bouwteam, dat gebeurt dan vaak in de hierboven omschreven fase. Ook werken wij vaak met aanbestedingen waarbij er meerdere aannemers worden aangeschreven. In beide gevallen werken we het plan uit tot een Technisch Ontwerp met nog meer details, verder uitgewerkte tekeningen en met een omschrijving of bestek. Hierna kan de aannemer met hulp van ons geselecteerd/gecontracteerd worden
Met de aannemer binnen boord maken we werktekeningen en vervolgens doen we de bouwbegeleiding. Hier hebben wij ondertussen veel ervaring in en ook dit zien wij als belangrijk onderdeel om tot de optimale realisatie van het ontwerp en uiteindelijk uw wensen te komen. Vaak zijn de keuzes in dit laatste deel van de bouw wat het gerealiseerde ontwerp kan onderscheiden. Dit alles eindigt met de oplevering.
Het belangrijke aspect van bouwkosten
Met onze ontwerpen proberen we slim te zijn met wat iets kost. We hebben iedere opgave weer een zoektocht naar kwaliteit in verhouding tot gebruik van (financiële) middelen. Met andere woorden: wij willen graag iets neerzetten wat goed is, wat kwaliteit heeft, wat mooie en fijne ruimtes oplevert, maar wij willen niet dat dit leidt tot eindeloos spenderen van opdrachtgevers, we willen ook geen ontwerpen die een soort overdaad zijn, dat is niet onze stijl.
Soms hebben we opgaven waarbij het budget heel scherp is, daar proberen we dan slim kwaliteit te realiseren. Maar ook wanneer we een villa mogen ontwerpen, vinden wij het niet nodig om door te slaan. Dat klinkt wellicht tegenstrijdig, maar door bijvoorbeeld materialen in hun kracht te gebruiken (in plaats van iets tegenovergestelds) kun je volumes realiseren zonder dat dit gelijk extreem duur wordt. Idem in afwerking en aankleding. En wij vinden dat dus ook qua uitstraling een veel meer pure architectuur. We zoeken naar het maken van hele mooie ruimtes, en de overgangen daartussen. En daar is heel veel mogelijk.
Wij proberen elke opgave weer zonder overdadigheid en daarmee extra kosten kwaliteit te realiseren. Het past bij onze ontwerpvisie.
Wat kosten wij als architect
We bieden onze werkzaamheden altijd van tevoren aan en tegen vaste bedragen per fase. Waarbij na een fase gestopt kan worden, dus men zit niet aan een totaalbedrag vast als er om een bepaalde reden geen voortgang kan zijn van het project. Dit even als introductie.
Verder komen de architectenkosten voor alle vijf de fases totaal (dus als alles met ons wordt doorlopen) vaak ongeveer op ergens tussen 5 à 8 procent van de bouwsom, afhankelijk van de opgave. Waarbij in ieder geval het Technisch Ontwerp, (waarbij de stukken ver worden uitgewerkt zodat er goed vergelijkbare prijzen komen) en de bouwbegeleiding vaak direct en heel snel worden terugverdiend op de aanneemprijs en het meerwerk tijdens de bouw, dat is onze ervaring.
En zoals we in het kopje hierboven ook vertelden: Het past bij ons en onze ontwerpvisie om kosten efficiënte ontwerpen te maken. Projecten die vaak zonder architect (of architect in huis bij een bouwer) 'goedkoop' lijken in de offertefase, blijken bijna altijd flink duurder te worden tijdens het proces. Uiteraard is dit preken voor eigen beroep, maar we zeggen het toch: een architect is namens u een partij met veel ervaring, die de bouwende partij helpt maar ook controleert. Iets waar een particuliere opdrachtgever vaak geen ervaring in heeft. Wij denken ook dat mensen die in zee gaan met een bouwer/architect aanlopen tegen een enorm verschil van kennis en ervaring tussen beide partijen. Hierbij moet een opdrachtgever heel sterk in de schoenen staan.
Klikt u hier voor een overzicht van diverse projecten die wij hebben ontworpen.