home

We waren op uitnodiging bij een bijzonder gebouw, meer info volgt, maar hier vast een foto - 18/03/23


nieuws sanatorium zonnestraal

Wie het kent mag het zeggen. Maar alleen een foto van deze klassieker is al de moeite van het delen waard. In een update over enkele weken zullen we laten zien wat we hier mochten doen.

De mooie, duurzame en goed ontworpen tassen van Susan Bijl - 08/03/23


nieuws susan bijl tas © Susan Bijl

Waarschijnlijk heeft iedereen de kenmerkende, vaak kleurrijke, door Susan Bijl ontworpen tassen wel eens gezien. Maar we brengen dit toch graag onder de aandacht omdat het verhaal achter het ontwerp én de uitwerking er van heel goed zijn.

Susan Bijl bedacht de basis voor de tas al in 2000 en het idee kwam uit het ontwerpen van een alternatief voor de wegwerptassen. Dat soort ideeën hebben meer mensen gehad, dan moet je ook nog een zeer sterk en kwalitatieve tas weten te maken, die óók nog eens aanspreekt en populair blijft. Want als zou de tas heel blijven, als mensen er niet mee gezien willen worden gaat deze alsnog de prullenbak in. Dan is het met zoiets grofs als een plastic boodschappentas als uitgangspunt, heel knap dat het mooie ontwerp en daarmee deze mooie tassen, nu al zeker 10 jaar, overal in het straatbeeld te zien zijn.

Tot slot is het gekozen materiaal ripstop nylon, gevonden bij een vliegerwinkel, een ideale vinding voor een tas. Licht, vouwbaar, en dus bijna oneindig te gebruiken. De in Rotterdam ontworpen en ontwikkelde tas wordt ondertussen in de hele wereld verkocht, hoe mooi is dat.

Foto's woning opbouw aan dijkwoning - 14/02/24


nieuws project noorddijk maassluis
nieuws project noorddijk maassluis
© fotografie René de Wit

Voor een dijkwoning in Maassluis hebben we foto's laten maken, en deze staan nu op onze website. Voor deze woning hebben we een opbouw ontworpen die samen met een interne verbouwing zorgt voor een prachtige splitlevel indeling met zicht op het water en de oude kerk van Maassluis. Meer informatie over het project en de foto's zijn op onze project pagina te vinden.

Drie fraaie vrijstaande woningen in Wilgenrijk - 02/02/24


nieuws vrijstaande woningen

In de Maassluise wijk Wilgenrijk hebben wij voor drie verschillende gezinnen een vrijstaande woning mogen ontwerpen. Het werden drie eigen trajecten, maar na de vergunningsperiode, de zoektocht naar de juiste aannemers en de start van de bouw gaat het nu richting oplevering. Alle drie de woningen hebben een eigen stijl, passend bij de wensen van de opdrachtgevers. Maar alle drie de duurzame woningen zijn gebouwd met mooie materialen en ontworpen vanuit een goede inpassing in de omgeving, gericht op zicht en daglicht.

Eén van de opdrachtgevers stuurde de bijgevoegde foto, leuk om die drie gezinswoningen, zo op een rij aan het water, werkelijkheid te zien worden.

Basisschool Featured op Designboom - 21/12/23


nieuws basisschool designboom

Al maanden opgeleverd, maar opeens wordt de verbouwing van de basisschool de Evenaar op de voorpagina van Designboom gefeatured. Met miljoenen volgers blijft dat gaaf en gek :-)

Wat er nu gebouwd wordt staat er nog heel lang, de kwaliteit die we verlangen moet omhoog! - 20/10/23


'Dus jullie maken een statement en willen dat iedereen een architect neemt met oog voor ruimtelijke kwaliteit en dan meer geld uitgeeft?'

Nee. Ons statement is dat we moeten nadenken hoeveel extra geld ruimtelijke kwaliteit nou kost, en; extra geld ten opzichte van wat?

Het hoeft helemaal geen tegenstelling te zijn: betaalbaar bouwen en ruimtelijke kwaliteit. Maar als je een te bouwen gebouw financieel tot de laatste druppel uitperst, blijft er niet veel over. En die laatste euro's die gewonnen worden nemen vaak alle overgebleven kwaliteit uit een ontwerp.

Van het totale bouwbudget gaat er een groot deel naar de kosten van de grond. Dan is er een deel van het budget over en daarvan gaat weer een groot deel naar heel duur geworden bouwmaterialen, bijvoorbeeld isolatieplaten of vloerdelen. Dat kun je zo aan elkaar koppelen, en als je daar dan stopt wordt alles wat er nog gebouwd wordt een rechthoekige betonnen box met een dakje, afgewerkt met nog redelijk betaalbaar gevel en dakmateriaal.

Dit is overigens geen klacht over onze opdrachtgevers. Wij hebben het geluk dat veel van onze opdrachtgevers naast het economisch belang ook de waarde van ruimtelijke en architectonische kwaliteit waarderen. Dan kun je zeggen dat kost iets meer, die mensen zijn rijk, maar het kost meer dan wat? En hoeveel meer?

De immens populaire jaren 30 woningen (de echt, uit 1930-1940 zeg maar) zijn vaak niet extreem complex, en dus ook niet heel duur om te bouwen, maar ze bevatten wel meer kwaliteit dan de eerder genoemde doos. Een nis, een terugliggende entree, verspringende ruimtes, een mooie baksteen, goede overstekken, detail in de kozijnen, iets hogere verdiepingshoogte, ga zo maar door. Deze aspecten worden vaak overboord gegooid. En een nog grotere ergernis: Dan wordt er vervolgens een donkere baksteen, met af en toe een patroon er in, gekozen en worden de woningen verkocht als jaren 30 stijl. Maar het is zo minimaal allemaal.

Goede architectuur creëert een plaats om te werken en/of te vermaken en of/te leren. Meer dan een box waarin het kan, maak je een ruimte helemaal daar op gericht. Het is niet alleen een shelter, maar een plek waar een mens heel vaak en heel lang is. Enige kwaliteit moeten we, in onze optiek, niet zien als een luxe product. Helaas wordt er momenteel, met de gekte op de woningmarkt, maximaal betaald voor minimale kwaliteit, dus bouwt een ontwikkelaar minimale kwaliteit. Dat kan men maken nu. Dat weten we en dat is een marktwet, maar wij geven aan dat er meer gevraagd mag worden van alle partijen, en, voor de ontwikkelaars die nog meelezen: dat kan financieel gezien ook nog eens terwijl het qua bouwbudget weinig scheelt.

Villa in het bos, met spectaculair daklicht en uitzicht, krijgt steeds meer vorm - 06/10/23


nieuws eriba pan

Hier een foto door de aannemer, uiteraard nog tijdens de bouw, waarop goed het daklicht wat de entree en de trap zal markeren en het uitzicht vanuit de woonkeuken te zien is. Op naar de oplevering.

mooie interieur tekening Eriba Pan - 18/09/23


nieuws eriba pan © ERIBA

De Eriba Pan is een schattige en praktische kleine caravan met hefdak uit omstreeks 1978. Wat wij er, naast het ontwerp, leuk aan vinden is de manier waarop Eriba het interieur verbeeld heeft in een 3d illustratie.

en de school is open! - 04/09/23


verbouwing basisschool Heemstede

Het is gelukt, met veel handen en hulp, en een volledig van tevoren uitgedachte en uitgewerkte bouw, is de basisschool netjes als gepland open gegaan.

Er is een hele mooie fotoserie gemaakt door René de Wit, die vindt u op de projectenpagina (klik hier).

update verbouwing en toevoegen verdieping basisschool - 02/08/23


verbouwing basisschool Heemstede verbouwing basisschool Heemstede verbouwing basisschool Heemstede de geprefabriceerde houten constructie / de nieuwe eerste verdieping / de geprefabriceerde gevels

Hierbij een update van de verbouwing van de basisschool in Heemstede. De school is bij oprichting ontworpen als een kruising tussen een paviljoen en een hal school; 8 ruim opzette lokalen met ieder een scheddak, rondom een hal voor gezamenlijke onderwijs activiteiten. In deze hal zijn in de loop van de tijd door ruimte gebrek twee onderwijsruimtes toegevoegd, het andere deel wordt gebruikt voor uitvoeringen en onderwijs. In ons ontwerp zijn deze twee ruimtes weggehaald en voegen we in de originele hal een extra verdieping toe met een vide en tribune trap.

De aannemer heeft twee weken gelden het dak van de voormalige hal gesloopt, de geprefabriceerde houtconstructie is daarna in 3 dagen gemonteerd. De prefab gevels zijn daarna geplaatst, en deze week wordt de dakbedekking geplaatst.

Prachtige 2D kaarten tonen de wereld in 3D - 10/07/23


3d kaart © Steve Parker / Visual Wall Maps

Steve Parker heeft hele mooie kaarten gemaakt, van zo een beetje overal ter wereld, waarin op een 2D beeld een 3D landschap te zien lijkt. Met zijn bedrijf Visual Wall Maps maken ze door middel van software (ook oude en historische) kaarten die nog meer informatie hebben door het visueel weergeven van de hoogtes. Heel mooi gedaan, wij hebben bijgaand beeld op ons kantoor hangen (uiteraard gewoon betaald, want we willen zoals altijd onafhankelijk zijn, maar dit is fascinerend toch?).

Bouwen voordat je echt bouwt, de school krijgt een prefab gelamineerde draagconstructie - 05/06/23


prefab hout constructie 1

Eerder schreven we over de verbouwing en uitbreiding van de basisschool te Heemstede. Wat er (onder meer) bijzonder is aan dit project is dat er binnen één zomervakantie heel veel werk gedaan en ook veel ruimte gerealiseerd gaat worden. En juist hier leent een te prefabriceren constructie (en eigenlijk bijna hele prefab uitbreiding, maar daarover later meer) zich heel goed voor.

Samen met de aannemer Ernst Abbas, de constructeur Van Dijke b.v. en de houtleverancier De Groot Vroomshoop denken we bijna alles helemaal van tevoren uit. Hiermee kan straks, tijdens die zomervakantie van de basisschool, binnen enkele dagen de volledige constructie geplaatst en gemonteerd worden. Komende maanden zullen we vaker wat van het proces van dit project laten zien.

Twee keer een eerste paal - 11/05/23, update 24/08/23 ook de derde keer eerste paal in Wilgenrijk


wilgenrijk eerste paal 2

In de polder van Maassluis wordt het Wilgenrijk, fase voor fase, gerealiseerd. Een plan met veel ruimte voor ruim wonen. Vorig jaar hebben wij voor drie gezinnen, op drie mooie kavels, een woning mogen ontwerpen. En afgelopen week zijn voor twee van de drie kavels de palen de grond in gegaan. Toch een mooi moment, want het betekent dat deze mensen de woning die helemaal voor hen is ontworpen kunnen gaan realiseren en voor ons dat het ontwerp nu gebouwd wordt. Hiermee is het bouwtraject voor twee van de drie gezinnen dus echt gestart. De bouw op het derde kavel start na de zomer.

Weer een update over en dus een preview van de villa in het bos te Vogelenzang - 26/04/23


villa in bos vogelenzang 5 villa in bos vogelenzang 6

Een 'echte' derksen|windt architecten update van de voortgang van het project ditmaal. Twee voor ons belangrijke aspecten van onze visie op architectuur worden hier mooi zichtbaar:
Hoe het ontwerp zich helemaal richt op een prachtig zicht (naar verderop liggende bollenvelden) en de liefde voor materialen tot in de details (zichtbaar in het bijzondere stucwerk naast de aluminium kozijnen).

Enkele jaren na oplevering | deel 2 | woning op rieteiland-oost te Amsterdam- 06/04/23


villa rieteiland amsterdam

Tijdens ons bezoek aan projecten die al enige tijd zijn opgeleverd hebben we ook deze fraaie woning uit 2016 bekeken. De door ons ontworpen woning staat op Rieteiland Oost in Amsterdam en is onderdeel van een mooi stedenbouwkundig plan waarin vrijstaande woningen op het water georiënteerd zijn in een autoluw en groene stedenbouwkundige opzet.

Binnenkort volgt er, door omstandigheden wat later dan normaal, meer informatie en een uitgebreide fotoreportage.

Update: de foto's door Studio Chiel de Nooyer staan online op de projectenpagina (klik hier).

'Architizers 30 Best Architecture Firms in the Netherlands' - en we staan op 27 - 09/03/23


architizer no 27 nederland de projecten die Architizer door de jaren heeft geselecteerd

Architizer heeft ervoor gekozen een top 30 op te maken, ze omschrijven zelf waarom (op hun website):

'With so many architecture firms to choose from, it’s challenging for clients to identify the industry leaders that will be an ideal fit for their project needs. Fortunately, Architizer is able to provide guidance on the top design firms in Netherlands based on more than a decade of data and industry knowledge.' Wat mooi om dan op 27 te mogen staan, we wisten niets, niet eens dat deze lijst ging verschijnen.

Als bureau hebben we met, qua omvang, kleinere opgaven toch projecten weten te realiseren die architectonisch gewaardeerd worden. Die waardering genieten we even van!

En 'clients' met mooie architectonische en/of maatschappelijke vraagstukken, we zijn er klaar voor.

Verbouwing en toevoegen verdieping basisschool met prefab houtconstructie - 01/03/23


verbouwing basisschool met prefab houtconstructie verbouwing basisschool met prefab houtconstructie verbouwing basisschool met prefab houtconstructie voorgevel waarin de opbouw zichtbaar is / Aanneemovereenkomst getekend / inpressie opgave

Onlangs heeft basisschool de Evenaar in Heemstede een overeenkomst met aannemer Ernst Abbas gesloten voor de uitvoering van een verbouwing van de school. Het gaat hierbij om een uitbreiding aan de voorzijde voor een extra lokaal en het toevoegen van een verdieping in het midden van de school, waarvoor derksen|windt architecten het ontwerp heeft gemaakt. Bijzonder aan deze verbouwing is dat de verdieping wordt toegevoegd in de komende zomervakantie, dus zonder dat de school een tijdelijke locatie nodig heeft voor het onderwijs. Dit is mogelijk doordat we gebruik maken van een prefab houtconstructie, inclusief vloeren en dak, die in een aantal dagen geplaatst zal worden. We kijken uit naar de voorbereidingen en de realisatie.

Een fascinerend modern monument door Zanstra in Leeuwarden - 17/02/23


zanstra leeuwarden

Mocht u in Leeuwarden zijn is het goed om te weten dat daar enkele monumenten van het naoorlogse moderne bouwen zijn gerealiseerd. Projecten die de wereld over gingen, van architecten als Bonnema en Zanstra.

Op de foto ziet u het (leegstaande, hier moeten toch woningen in gaan komen, over flexibel bouwen gesproken?) belastingkantoor uit 1969 door Piet Zanstra. Het doet denken aan Le Corbusiers Cité Radieuse. Het heeft hele goede verhoudingen, zowel wat betreft de lagen onderling, als de afstand tot het maaiveld en daarmee ook een menselijke schaal die eigenlijk niet (meer) gerealiseerd wordt in wat hogere en grotere gebouwen. Wat ons betreft een prachtige uitwerking van de vraag een groot volume te realiseren.

Een foto van 'onze' uitbreiding van deze fraaie jaren 30 woning, enkele jaren na oplevering - 31/01/23


uitbreiding na 5 jaar

De uitbreiding van deze jaren 30 woning met een passend volume uit licht, hout en leien blijkt na jaren nog even mooi. Althans dat vinden wij. Net als de jaren 30 woning zelf hebben deze materialen, op deze manier toegepast, iets tijdloos. Deze aansluiting was ook iets wat we zochten tijdens het ontwerpen.

De foto namen we trouwens tijdens een bezoek langs enkele van onze projecten. Het is voor ons goed om te zien hoe ontwerpen en details en materialen ook na enkele jaren nog werken zoals we dachten / hoopten. Meer over dit project, van ongeveer 5 jaar terug, vindt u hier (link) op de projectenpagina.

Het gaat veel te vaak over flex-wonen en flex-woningen, non-oplossingen voor een echte opgave - 02/12/22


flexwonen © foto Rachel Claire

De afgelopen jaren kwam het al op, maar de afgelopen maanden is het niet meer uit de discussie rond wonen weg te slaan, de schijnoplossing flex-wonen.

Men kan denken; 'Maar er is toch een woningtekort, dus snel bouwen?' Ten eerste denken wij dat dit tekort meevalt in de praktijk, zie onze eerdere berichtjes hieronder, maar zelfs als dat zo is moet je werken aan lange termijn oplossingen. Nu gaat er veel verloren in tijdelijke oplossingen wat niet terug te krijgen is: Denk aan tijd, energie, duurzame materialen, tijd om locaties echt in te richten, en ook: ambitie.

We weten dat wonen ook een business is, maar er moet ambitie zijn om iedereen in Nederland in goede huisvesting te laten wonen. Met goede ruimtelijke inbedding, mooie landschappelijke en stedelijke situaties met voorzieningen.

Wij denken dat dit niets anders gaat opleveren dan vertraging, minder investeringen in wat wel belangrijk is, lagere kwaliteit huisvesting en wonen, en bovenal een hoop spijt over een jaar of 10. Leest u voor nu bijvoorbeeld even wat er op de voorpagina van expertisecentrum flexwonen staat (link) en u ziet al snel waar het werkelijk toe kan en waarschijnlijk gaat leiden. Desolate blokjes met snel gebouwde, gestapelde / geschakelde woningen, die niet aan alle eisen van de normale woningbouw voldoen, en die dan de enige uitweg worden voor starters of mensen met een laag inkomen. Je moet er niet aan denken.

Tot slot denken wij dat het ook voor het welzijn van mensen niet goed is als je weet dat waar(in) je woont nooit jouw toekomst kan zijn aangezien het flexibel en tijdelijk is.

De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam met als thema 'It's about time' vond dit jaar plaats en eindigt dit weekend - 11/11/22


iabr ferro

De IABR is elke twee jaar iets waar we graag naartoe gaan. In bijvoorbeeld 2016 was het thema 'Next Economy', een editie waar we het nog veel over hebben. Wij hebben de hoofdexpositie vandaag bezocht en het is zeer de moeite waard. Het thema is actueel, er is een mooie tijdlijn weergegeven met onder meer veel over de club van Rome uit 1972.

En dan is er de goed gekozen locatie: De ferro dome, een oude gashouder. Een herinnering aan de, als het goed is snel achter ons liggende, fossiele maatschappij.

'Vandaag de dag is er in Vlaanderen een tekort aan betaalbare en goedgelegen woningen. Deze woningcrisis gaat niet opgelost worden door meer hoogbouwprojecten te realiseren. Daarom pleit ik voor het hergebruik van reeds bestaand patrimonium en meer aandacht voor architecturale kwaliteit zodat we dichter bij elkaar kunnen wonen zonder in te boeten aan wooncomfort en privacy.' aldus de Vlaamse Bouwmeester - 12/10/22



In België is er een Vlaamse Bouwmeester, met zijn team probeert hij (of zij) de kwaliteit van de gebouwde omgeving te bevorderen, zo staat ook te lezen op de website (link). Dit doen zij al jaren doortastend met goede initiatieven waar zij bijvoorbeeld zorgen voor het organiseren en sturen van de ontwikkeling van diverse plannen. Wij volgen dit 'instituut' al jaren.

De sinds 2020 zittende Vlaamse Bouwmeester is Erik Wieërs. En deze heeft een krachtige en goede open brief geschreven (link pdf) waar de de titel van dit stukje, de eerste alinea van is. Hij gaat in op de vraag almaar meer te bouwen, ontmoeten, architectuur en schaarste en markt. Leest u dit.

De afsluitende alinea we hier graag vast aanhalen, want we kunnen het er niet meer mee eens zijn: 'Als we wonen als een collectieve opgave zien en niet enkel focussen op de luxe van de private unit maar ook aandacht hebben voor de gedeelde ruimte dan kunnen we evenzeer plaats besparen zonder torenhoog te stapelen. Tegelijkertijd creëren we een woonmilieu waar we mensen op elkaar betrekken. Zo wordt wonen weer samenwonen, iets wat we in Vlaanderen een beetje verleerd zijn.' En in Nederland ook?

Preview villa in het bos Vogelenzang - 30/09/22


villa in bos vogelenzang 1 villa in bos vogelenzang 1

Op en open plek, aan de rand van een mooi bos in Vogelenzang, is de bouw gestart van een half verdiepte woning, ontworpen in samenhang met het landschap. De woning staat op het hoogste punt van de omliggende (bos)tuin, waarbij de begane grond iets verhoogd is. De beneden verdieping is half verzonken in het landschap waarbij de tuin zich glooiend naar dit niveau voegt. De aannemer heeft zojuist de vloer en de eerste wanden gestort, waarbij de doorkijken naar het omliggende bos al duidelijk worden. Meer info hierover volgt later.

Interview (met onder andere onze visie) over licht in het magazine F_03 van Finstral - 21/08/22


finstral 1 finstral 2 © FINSTRAL

(Dag)licht en zicht is voor ons in onze ontwerpen een uitgangspunt. Het onderzoek naar wat er kan met het licht, het zicht, en dan vooral de beleving daar van. Finstral vroeg ons, samen met andere Europese architecten in een interview hier dieper op in te gaan. Daarnaast waren er nog wat interessante vragen, voor wie wil: lees het hier (link) terug.

Een klein voorbeeldstukje uit het interview willen we hier weergeven:
Q: Hoe verwerkt u daglicht in uw ontwerpen?
A: We doen veel onderzoek naar de invloed van licht en naar de manieren waarop we ruimtes kunnen vormgeven, door het zonlicht tegen te houden of binnen te laten. Daarvoor gebruiken we simulaties waarin we de effecten van bepaalde ingrepen kunnen nagaan. Zo krijgt het ontwerp vorm.

Oude liefde vergaat niet zo blijkt - Onze binnen/buiten uitbreiding in De Zilk gepubliceerd in VT Wonen - 04/07/22


publicatie VT wonen

Het project is ondertussen van bijna tien jaar terug, maar wordt nog steeds gevonden, zo blijkt ook nu weer. En dat maakt ons blij, want het is ook voor ons één van de meest geliefde projecten. Met de opdrachtgevers konden we nastreven om alles vanuit de beleving en ervaring van de ruimte, het zicht en het licht vorm te geven.

Nu werden we benaderd door VT wonen en vroegen ze of ze het project mochten publiceren in een speciale verbouw special (Het hele magazine is overigens te verkrijgen bij VT wonen - Verbouwen (link)). De opdrachtgevers wonen er nog steeds met heel veel plezier, dus zowel qua beleving als qua uitstraling werkt het nog steeds. En dat is iets wat we nastreven: Een eigentijdse maar tegelijk ook tijdloze architectonische oplossing specifiek voor die opgave.

Oke, nog twee publicaties om te delen dan - 15/06/22


publicatie detail houtblad

Detail is wat ons betreft één van de meest vooraanstaande architectuurbladen (hardcopy en online) dus dat zij ook de mooie houten woning te monster hebben gepubliceerd moeten we delen.

Houtblad wilde gelukkig niet achterblijven en publiceerde zo bleek: Dit artikel kan hier gelezen worden (link).

Publicatie van ons 'houten huis' in Bouwwereld - 07/04/22


publicatie bouwwereld

In de eerste editie van bouwwereld van dit jaar is een artikel opgenomen over het ontwerp en de realisatie van het 'houten huis' in Monster die wij ontworpen hebben. Bouwwereld is een blad waarin vooral de techniek van mooie en bijzondere projecten besproken wordt. In dit geval hebben ze het project gepubliceerd omdat de manier van bouwen vernieuwend is; een volledig in de fabriek geprefabriceerde houten constructie met houten vloeren, geveldelen of kozijnen als opvulling. De houten draagconstructie wordt niet alleen gebruikt als dragend element, maar is ook zichtbaar in de gevel waardoor in het hele huis het ritme van de structuur voelbaar is. Leuk om te lezen in het artikel is dat onze aandacht naar het mooi detailleren en uitwerken van de woning, met alle hindernissen op de weg naar realisatie, beschreven wordt. Een aanrader om te lezen!

Het artikel kan gelezen worden via deze link (.pdf) en op de website van bouwwereld via deze link

Meer over het project op de projectenpagina (klikt u hier).

Shortlist behaald met ons voorstel voor de 'Berlin Affordable Housing Challenge - 25/03/22


berlin affordable

Betaalbaar wonen is al jaren een belangrijk onderwerp, zeker (ook) voor ons. Zoals we eerder deelden doen wij door de jaren heen deel-onderzoeken naar thema's rond dit onderwerp en wij hopen ooit een mooie bijdrage aan de oplossing voor dit vraagstuk te gaan realiseren.

De 'Berlin Affordable Housing Challenge' is een prijsvraag waarbij van over de hele wereld plannen ingediend mochten worden als antwoord op de vraag: hoe komt Berlijn tot betaalbaar wonen? Een vraag die in bijna alle grote Westerse steden gesteld kan worden.

Alle shortlisted plannen en finalisten en winnaar vindt u hier (klik voor link) waar ook onze poster te zien is. We begonnen met een statement dat je wonen niet betaalbaar krijgt door bouwen (alleen).

De 'Twee woningen onder één mooie kap' hebben we eerder laten zien met een filmpje, en nu zijn er de foto's! - 17/02/22


twee onder een kap 1 twee onder een kap 2 © fotografie René de Wit

In Lent, vlakbij Nijmegen, mochten wij twee woningen onder één kap ontwerpen voor twee bevriende gezinnen. Dit leidde tot deze twee bijzondere woonhuizen. Met een kern van natuursteen samen met de mooie platte baksteen met terugliggende voeg. Een trappenhuis wat als een bijzonder element gelijk de entree markeert en door de dakvorm steekt. En een mooie kap met een opvallend overstek om het robuuste bakstenen huis als het ware af te ronden. De ruimtes binnen zijn ook ver van standaard, meer over het project op de projectenpagina (klikt u hier).

Hout is populair, en terecht - 18/01/22


aandacht hout © collage printscreens dearchitect.nl architectenweb.nl

Uiteraard kregen we de laatste tijd al mee dat de populariteit van en vooral de aandacht voor hout als constructief bouwmateriaal snel toe aan het nemen was. Toen we in 2018 startte met de bestemmingsplanwijziging om uiteindelijk de houten woning mogelijk te maken, was dat nog anders. Gek hoe snel dit kan opkomen, en in dit geval, gelukkig dat het zo snel is opgekomen.

Wij zijn al jaren enthousiast over de mogelijkheden en de kwaliteiten en voordelen van hout indien het goed gebruikt wordt. In 2010 bouweden we de villa aan het Spaarne met een CLT (cross laminated timber) dak, samen met de opdrachtgever en aannemer gingen we toen op een ontdekkingstocht wat er mogelijk was. In 2014 ontwierpen we de uitbreiding die binnen en buiten verbindt, met een CLT dak, in het Nederlands ook wel KLH (kruislaagshout) genoemd. Ook hier bleek het constructief gebruik van hout een kans om iets bijzonders mogelijk te maken. En nu dus de houten woning in Monster.

Het leuke is dat deze bouw-mogelijkheid met hout, net nu we dit project opleveren, zoveel aandacht krijgt. En terecht. Dat is wat we graag benadrukken: het is een mooi systeem, met een duurzaam karakter, wat architectonisch vele mogelijkheden geeft. Dus hoe meer aandacht daar voor, hoe beter!

En als teaser: er staat nog een mooie publicatie op stapel.

J.J.P. Oud - Woonwijk Kiefhoek - 12/01/22


jjp kiefhoek 2 jjp kiefhoek 3 jjp kiefhoek 4 © foto's Jan van Helleman top010.nl

Enkele nieuwsberichten terug schreven we dat bouwen mag en kan, maar bouw wel goed en voor de mensen die het nodig hebben. Dit illustreerden we met een foto van de Woonwijk Kiefhoek ontworpen door J.J.P. Oud. Dit is een ontwerp uit 1925, opgeleverd in 1930. Iedereen zal zien dat dit heel modern moet zijn geweest voor die tijd. Maar het was meer, het is een wereldberoemd project geweest. Dat dit toonbeeld van modernisme met sociale woningbouw werd gedaan. Zoveel kwaliteit (voor die tijd al helemaal) in een woonwijkje bedoeld voor de wat armere arbeiders?

En daarin sluit deze mooie woonwijk, overigens nog in zeer goede gerestaureerde staat te bezoeken in Rotterdam-Zuid, aan bij wat wij probeerden te zeggen; We moeten kwalitatief hoogwaardige openbare ruimtes en woningen realiseren die te betalen zijn voor de mensen die nu geen huis kunnen krijgen. Alleen daarmee doe je iets aan de aanwezige problemen.

J.J.P. Oud ontwierp dit project vanuit een ideologie, hij wilde meer dan de absolute minimale woningen die gebouwd werden voor deze mensen. Laten we daar aan denken nu bijvoorbeeld de geïndustrialiseerde fabriekswoning wordt besproken als een oplossing om betaalbare woningen te bouwen. Prefabriceren van bouwonderdelen? Zeker doen. Maar betaalbare huizen met te weinig kwaliteit zonder een mooie stedenbouwkundige inpassing gaat op termijn voor veel meer kosten zorgen. Goed kunnen wonen is eigenlijk een basisbehoefte.

Samenwerken om een vernieuwend ontwerp te realiseren - 20/12/21




Met dit filmpje wilden we enkele mensen benoemen die hebben bijgedragen aan het realiseren van het markante en mooie houten huis te Monster. Want hier kwamen een aantal belangrijke partijen bij kijken:

De opdrachtgevers: Allereerst de opdrachtgevers, aangezien zij met hun enthousiasme ons vertrouwen hebben gegeven in de keuzes om het ontwerp zo puur mogelijk te realiseren.

De aannemer: Ernst Abbas van EA bouw, het is belangrijk om een flexibele bouwer te hebben, wanneer je zo iets samen wilt realiseren.

De constructeur: Jos Huppelschoten van Pieters Bouwtechniek, zijn ervaring was van belang om alle onderdelen goed op elkaar afgestemd bij elkaar te laten komen.

Houtskelet: René Jansen namens De Groot Vroomshoop en Michel de Vries van STEP engineering waarmee we samen tot in de constructieve details hebben door-ontworpen.

'Een markant houten huis' opgeleverd en gefotografeerd - 08/12/21


markant houten huis markant houten huis © fotografie René de Wit

Vlakbij de Zuid-Hollandse duinen hebben we een bijzondere woning mogen ontwerpen en realiseren die bestaat uit een zichtbare structuur van gelamineerde houten kolommen, liggers en vloeren. Deze structuur is ingevuld met een open of dichte vulling; open met op zon en zicht georiënteerde schuifpuien, gesloten met verticale, lariks delen. De houten constructie is binnen en buiten in het zicht, waardoor in het hele huis het ritme van de structuur voelbaar is. Dit alles volgens een tot in de details doorgewerkte maatverhouding, waardoor er zowel binnen als buiten bijzondere en warme ruimtes voor de opdrachtgevers zijn gecreëerd.

U vindt er hier (link) een volledige projectenpagina vol informatie en beelden.

'Er moeten veel woningen gebouwd worden'? Bouw in ieder geval de juiste en op de goede manier (2) - 02/11/21


jjp kiefhoek 1 Kiefhoek woonwijk te Rotterdam door J.J.P. Oud, bouw 1928-1930
© foto Collectie Het Nieuwe Instituut/ TENT, n10


Anderhalf jaar geleden schreven we een berichtje met dit onderwerp. Uiteraard is het nog steeds actueel, eigenlijk nu meer dan toen. Dat er meer over geschreven wordt en het al aanwezige probleem nu besproken wordt is een mooie eerste stap richting een betere situatie.

Nu merken we dat het wel of niet 'bouwen, bouwen, bouwen' een belangrijke discussie is. In onze ogen zou iedereen betaalbare, goede, passende en mooie woningen moeten willen hebben voor de mensen die nu misgrijpen; jongeren, jonge stellen en gezinnen en senioren. Maar als je inzet op de bouw hier van, dan zijn deze na oplevering gelijk te duur voor deze doelgroep, en dat komt door de markt van nu. Daarom is (alleen) het bouwen niet de oplossing. Het betaalbaar maken is een economisch en politiek vraagstuk.

Moeten we dan niet bouwen? Natuurlijk wel. Maar wat we in dit tweede blog rond dit thema willen toevoegen aan het gesprek: goedkoop, of industrieel, of snel bouwen is niet het antwoord. Sterker nog, je zit over enkele jaren met matige woningen van weinig kwaliteit. En het bouwen hoeft dus niet nu opeens snel, want het is niet de oplossing van het betaalbaar en beschikbaar maken voor die doelgroepen die het nodig hebben (in onze optiek).

Ons statement is: Wat we nu bouwen moet in brede zin toekomstbestendig zijn. Waarbij op het niveau van huizen en een klein wijkje slim moet worden omgegaan met groen en water. Waar sociaal en maatschappelijk ruimte moet zijn voor betrokkenheid onderling en verankering in de wijk.Waarbij wat je bouwt ook op termijn geliefde woningen blijven, waardoor bijvoorbeeld detail, materiaal, ruimtelijkheid en daglicht belangrijk zijn. Geen uniforme, slecht gebouwde woonenclaves, maar mooie, duurzame, goede, fraaie woningen afgewisseld met voorzieningen. Wat je nu bouwt, kun je maar beter gelijk goed doen.

Misschien laat de mooie Stella Vita camper wel zien hoe huizen straks zelfvoorzienend kunnen zijn - 08/10/21


stella vita stella vita 2 © Bart van Overbeeke

De Stella Vita is een mooi vormgegeven, slim ontworpen, zelfvoorzienende camper, ontworpen en gebouwd door het team van Solar Team Eindhoven. De camper rijdt op zelfopgewekte energie door het zonnepanelen dak en functioneert daar ook volledig op.

Dat is op zich al interessant genoeg, maar, zoals zij zelf ook zeggen op hun website, het is eigenlijk een onafhankelijk huis op wielen. Dat doet je denken waar dit toe kan leiden, nu dit al is gelukt. Daarom is het zo een mooi project, het geeft een blik op de toekomst en is in het nu al een werkende uitvinding.

Mooie preview van de twee onder een kap woningen te Lent met deze drone beelden van de opdrachtgevers - 17/09/21


De fietsenstalling onder het Kleine-Gartmanplantsoen is geopend (en lijkt qua opzet nog steeds op ons schetsontwerp uit 2012) - 26/08/21


gartmanplantsoen

Het Kleine-Gartmanplantsoen ligt direct naast het Leidseplein te Amsterdam, de nieuwe fietsenstalling wordt zelfs de fietsenstalling van het Leidseplein genoemd. Toen wij in 2012 bij deze opgave werden betrokken hadden we niet kunnen voorzien dat het haalbaarheidsonderzoek / schetsontwerp van ons (link naar projecten pagina, klik hier) voor die locatie (mede) heeft geleid tot dit grote bouwplan. Zoals wij in 2016 al berichtten zijn wij die jaren er op niet betrokken bij de uitwerking. De gemeente koos destijds voor een partij met ervaring in de uitwerking van fietsenstallingen. Nu blijkt dat ook die partij het project niet heeft ver volbracht, het project is gerealiseerd door architectenbureau ZJA met Ballast Nedam na een aanbesteding. En ten opzichte van dat plan in 2016 is de ruimte boven de fietsenstalling ook meer onderdeel van het ontwerp. Wat ons betreft hebben de architecten en Ballast Nedam mooi werk geleverd.
Het project was uitgebreid in de media, zoals onder andere hier de Volkskrant, en hier Architectenweb. Wanneer u kijkt naar de uitwerking van het gerealiseerde bovengrondse deel zijn ook daar mooie zichtlijnen te herkennen uit ons originele plan. Voor ons is het best apart dit nu zo gerealiseerd te zien, zonder inbreng na het haalbaarheidsonderzoek, en dat dit dan zo lijkt op dat originele plan. Wie weet kunnen we in de toekomst zo een binnenstedelijke oplossing van begin tot realisatie doorlopen! We kijken er nu al naar uit.

Fascinerend werk van illustrator Thé Tjong-Khing in museum Kranenburgh - 06/07/21


the tjong khing © Tjong-Khing, Thé (2015). Kunst met taart. Uitgeverij Terra-Lannoo

In het mooi in het groen gelegen Museum Kranenburgh is er een tentoonstelling over het werk van meester illustrator Thé Tjong-Khing. Deze 87-jarige kunstenaar illustreerde boeken van bijvoorbeeld Annie M.G. Schmidt en Sylvia Vanden Heede. Wat ons aanspreekt is de herkenbare en tegelijk surrealistische fantasierijke wereld die zijn tekeningen weten te vangen. Voor ons zijn de boeken zonder tekst favoriet, met enkel de illustraties van Thé Tjong-Khing, verhalen als 'Waar is de taart' of 'Kunst met taart'. Eigenlijk zijn het kinderboeken inderdaad, maar het is kunst voor alle leeftijden. De afbeelding komt uit dat laatste boek, uiteraard geïnspireerd op ...

Ons favoriete architectuur magazine, het Duitse DETAIL, publiceerde ons project 'Alles außer Ziegel: Reihenhaus' op hun voorpagina - 06/07/21


detail capelle

Het door hen zelf geschreven artikel, vrij vertaald: 'Alles behalve baksteen: rijtjeshuis nabij Rotterdam door derksen|windt architecten' vindt u hier (link). En de voorpagina van de website van dit magazine hier (klikt u op de link). Heel mooi om erkend te worden door de DETAIL. (Nu op naar een publicatie in hun geprinte uitgave).

Leuk, en nog steeds actueel boekje uit 1962 met een korte geschiedenis van de stedenbouw - 14/05/21


moderne stedenbouw AO

Via een familielid van ons werden wij gewezen op dit mooie boekje 'Moderne Stedebouw' uit 1962. Het is een uitgave van Actuele Onderwerpen (AO) (link)waarbij in elke uitgave van dit blad een actueel onderwerp wordt belicht door een expert op dit gebied. Deze uitgave geeft in 16 bladzijden een korte geschiedenis van de stedenbouw, met een nadruk op de ontwikkelingen aan het begin van de vorige eeuw zoals de invoering van de woningwet in 1901. Leuk om te zien hoe actueel de vraagstukken de eerste helft van deze eeuw zijn, daarover later meer!

Hierbij een kleine tip van de sluier van onze prachtige houten woning - 23/04/21


hout monster sneak

Graag laten we u met deze foto zien hoe de prachtige materialen bij elkaar komen en de gevel er uit zal komen te zien, nu de woning uit de steigers is. De oplevering is met ongeveer een maand en daarna gaat u hier nog veel beelden van zien.

Anne Lacaton en Jean-Philippe Vassal winnen 'The Pritzker Architecture Prize' - 30/03/21


lacaton vassal lacaton vassal © foto 1: 129 Units, Ourcq-Juarès Student and Social Housing, photo courtesy of Philippe Ruault
© foto 2: Transformation of G, H, I Buildings, Grand Parc, 530 Units, Social Housing (with Frédéric Druot and Christophe Hutin), photo courtesy of Philippe Ruault


The Pritzker Architecture Prize is de 'hoogste' onderscheiding die architecten kunnen krijgen. Ieder jaar wordt er een winnaar gekozen en dit jaar is het architecten-duo Anne Lacaton en Jean-Philippe Vassal gekozen. Wanneer u ons een beetje kent en u zich verdiept in dit duo zult u begrijpen waarom we graag deze architecten en hun architectenbureau LACATON & VASSAL onder de aandacht brengen. Ze zijn zeer sociaal betrokken, juist ook in hun werk. Kijkt u eens op hun website.

Tot slot twee quotes uit hun officiële reactie op hun selectie: Vassal:"Our work is about solving constraints and problems, and finding spaces that can create uses, emotions and feelings . At the end of this process and all of this effort, there must be lightness and simplicity, when all that has been before was so complex,"
Lacaton: "Good architecture is open - open to life, open to enhance the freedom of anyone, where anyone can do what they need to do. It should not be demonstrative or imposing, but it must be something familiar, useful and beautiful, with the ability to quietly support the life that will take place within it."

Winnaars van de verkiezing 'gebouw van het jaar' op Archdaily zijn de moeite van het bekijken waard - 22/02/21


archdaily boty © Archdaily

Archdaily publiceerde eerder ons alternatief voor het standaard rijtjeshuis op hun voorpagina en het project hebben zij ook nog eens genomineerd bij hun verkiezing 'building of the year' (link). We hebben niet gewonnen, we hebben ook geen oproep gedaan om te stemmen of iets (dat mag van ons organisch gebeuren en anders is het prima), en vonden het al mooi dat we geselecteerd waren. Maar we vinden de winnaars wel de moeite waard om met u te delen. Bij deze.

Foto's 'mooie en verrassende aansluiting in baksteen bij jaren 30 woning' op website - 15/01/21


aanbouw hilversum 1 aanbouw hilversum 2 © fotograaf studio de nooyer

Dit interessante en gedetailleerd uitgewerkte project is opgeleverd. U vindt er hier (link) een volledige projectenpagina vol informatie en beelden over.

Gepubliceerd op Archdaily! Grootste architectuur magazine ter wereld zet ons project 'alternatief voor een rijtjeshuis' op de voorpagina. Ook Nederlands grootste architectuur website Architectenweb.nl zet het op de voorpagina. - 17/11/20


foto archdaily

En dat is mooie erkenning. Samen met de opdrachtgevers en de aannemer hebben we iets bijzonders kunnen realiseren hier, en hebben we kunnen laten zien dat er meer kan. Kijkt en leest u verder op de projecten pagina (link)

De Nederlandse woningbouwopgave nu en een quote uit 1904 - 16/10/20



'Een goede en schoone bouwkunst ontstaat slechts, gegeven het materiaal, indien de kunstvorm een uitvloeisel is van de eigenschappen van dat materiaal, aangepast aan het doel waarvoor de constructie is ondernomen.' P.J.H Cuypers, 1904, Madrid

Mooi project fotograferen, later meer - 22/09/20


foto capelle2

Vandaag zijn we foto's maken bij dit, in onze ogen, bijzondere hoekhuis wat we hebben mogen ontwerpen, met veel licht en een bijzondere betonnen buitengevel met fotograaf RenÉ de Wit.

Start bouw fraaie houten gezinswoning -


woningen1 woningen2

Afgelopen week is met het plaatsen van de bouwstroom (de witte kast) de bouw van een fraaie vrijstaande woning gestart! De woning hebben we ontworpen met een houten geprefabriceerde draagstructuur bestaande uit kolommen en liggers die tot uiting komt in de gevel. De gevelvlakken tussen de kolommen worden of gevuld met een aluminium schuifpui, of met verticale houten delen. Meer info hierover volgt later.

Er moeten veel woningen gebouwd worden, maar bouw wel de juiste en op de goede manier (1) - 10/07/20


woningen

Het nieuws rond het woningtekort kwam begin dit jaar steeds meer op de voorgrond. En momenteel weer. Het is dan ook een belangrijke uitdaging om op te lossen de komende jaren. Maar in onze optiek moet dan wel het juiste tekort worden aangepakt, én dit moet op een goede toekomstgerichte manier. In dit eerste blog hier over: waar zit het tekort vooral?

De afgelopen jaren werd steeds duidelijker dat er veel te weinig toegankelijke en betaalbare woningen zijn voor starters, jonge gezinnen, gezinnen met modale inkomens en ouderen op de plekken waar deze doelgroepen willen wonen.

De marktwerking van een zelfs slinkend aanbod (o.a. door short-term verhuur, beleggingsobjecten zonder permanente bewoning, sloop en vervanging door grotere woningen, et cetera) en de enorme en groeiende vraag naar deze woningen (o.a. door demografie, populaire randstad, et cetera) dreef de woningen die er nog wel waren naar prijzen die niet betaalbaar zijn voor de eerdergenoemde mensen.

De marktwerking is echter niet het probleem (denken wij), dat is een economische 'waarheid'. Het gaat er om dat die benodigde woningen voor bepaalde doelgroepen nodig zijn en dat we dus die woningen moeten bouwen. En dat die woningen, die er voor deze doelgroepen zijn, beschikbaar moeten zijn voor hen.

Er zijn de afgelopen jaren wel woningen gebouwd, maar in de segmenten waar de enorme tekorten zijn, is dit minimaal. Wanneer men spreekt van een woningtekort, 300.000 nodige woningen, of 75.000 woningen die per jaar die gebouwd worden, lijkt het ons heel belangrijk te kijken welke woningen er gebouwd (moeten) worden.

De mooie ruime grote woningen mogen en moeten óók gebouwd worden. Maar het probleem, de in de media genoemde honderdduizenden woningen die nodig zijn, zit in onze optiek in andere typologieën. En dat zijn de woningen die nog veel te weinig gebouwd worden. En als het niet benoemd wordt, gaat dit niet veranderen. Dus hier een eerste aanzet tot in onze ogen belangrijke bewustwording.

Nog een terugblik op, eerder door ons gedeeld, werk van anderen - 04/06/20


nolli map etienne zagreb © fotos Étien'

We delen graag nogmaals 2 werken, zoals in het vorige nieuwsbericht. De vreemde en onzekere tijden kunnen creativiteit, originaliteit en kunst gebruiken. Dit lijkt een goed moment om wat van dat eerder gedeelde werk van anderen onder de aandacht te brengen. De website van Étien' toont nog veel meer inspirerend nieuw werk. Hier wederom twee items die wij afgelopen jaren hebben gedeeld op ons blog:
De 'perfecte' Nolli stadsplattegrond, 1748
Prachtig kunstwerk op bestaand gebouw in Zagreb

Een terugblik op eerder door ons gedeeld werk van anderen - 11/05/20


favela painting © Haas&Hahn for www.favelapainting.com julien art 3 © foto en werk Outings in Memphis - Julien de Casabianca

In vreemde en onzekere tijden kan creativiteit, originaliteit en kunst houvast en perspectief bieden. De afgelopen jaren hebben we werk van diverse kunstenaars gedeeld op ons blog omdat het ons inspireerde of heeft geleid tot vernieuwende inzichten. Misschien is het goed wat eerder gedeeld werk van anderen onder de aandacht te brengen. Hier twee items die wij afgelopen jaren hebben gedeeld:
Mooi initiatief: 'Favela painting' door Nederlanders in Brazilië
Betoverende kunst voor iedereen (op straat)

Preview Splitlevel woning Capelle aan den IJssel - 05/03/20


splitlevel woning splitlevel woning

Als onderdeel van een nieuw wijkje in Capelle aan den IJssel wordt momenteel een door ons ontworpen splitlevel hoekwoning gerealiseerd. De begane grond van deze woning is drie treden verhoogd ten opzichte van het maaiveld en is opgedeeld in twee delen; een leefkeuken aan de achterzijde en een woonkamer aan de voorzijde die ook weer drie treden verhoogd is. Hierdoor ontstaat een fraai ruimtelijk effect en zonering waarbij het trappenhuis een centrale rol speelt.

De gehele leefkeuken die zich zowel aan de achterzijde als aan de zijkant van het hoofdvolume bevindt is voorzien van translucente panelen met een grote vouwwand naar de tuin toe. Het hoofdvolume wordt opgebouwd uit geprefabriceerd licht betonnen geveldelen met een houtstructuur. Deze betonnen elementen worden momenteel gemaakt waarvan we graag alvast een beeld laten zien. De woning wordt dit voorjaar opgeleverd, dus later meer!

Pakkende beelden van vertrekkende schepen - 18/02/20


destination 5 destination 6 © raymond waltjen

Fotograaf Raymond Waltjen heeft met zijn serie foto's genaamd 'Destination' pakkende en interessante beelden gemaakt van vertrekkende schepen. Het beeld van het schip in samenspel met de lucht en het concept van de serie, de schepen die de open zee op varen, maakt dat dit zeker de moeite waard is te bekijken. Daarom delen we dit graag met u.

Fraaie, originele slimme ontwerpen maken en realiseren is onze passie, en dat zal het ook weer zijn in 2020 - 19/12/19


bouwen2020

Nu 2019 bijna voorbij is kunnen we zeggen dat we zeer tevreden zijn met de mooie ontwerpopgaven waarvoor wij een antwoord hebben mogen verzinnen dit jaar. En daarbij is het zo dat er diverse en interessante projecten, gestart in zowel afgelopen jaar als daarvoor, momenteel gerealiseerd worden of op het punt staan om gebouwd te gaan worden. We kijken uit naar een mooi 2020.

Mooie ontwikkeling in de kassenbouw: Met lenzen in het dak slim zonne-energie gebruiken - 02/12/19


kas lens 1 kas lens 2 © foto's Technokas B.V.

De glastuinbouw in het Westland is wereldberoemd. De zo typerende kassen vormen een alom bekend beeld. Maar rond deze al jaren hetzelfde lijkende kassen zijn er interessante ontwikkelingen gaande. Nu het energievraagstuk steeds actueler wordt is er namelijk de mogelijkheid tot mooie innovaties rond het gebruik van zonne-energie in de kassen. Wat leuk is aangezien de kas in essentie gemaakt is om hier slim mee om te gaan.

Het bedrijf Technokas ontwikkelde een mooi concept wat we graag hier delen. Door middel van fresnel-lenzen in het glazen dak concentreren zij zonlicht in dunne brandlijnen die direct uitkomen op zwarte buizen waar water door loopt. Dit warmt op en hiermee is de energie op te slaan. Een slim en geïntegreerd systeem wat de eerste energie 0 kas in Nederland mogelijk maakt.

Scholen en derksen|windt architecten - 15/11/19


scholen

Sinds ons onderzoek naar hergebruik van bestaande schoolgebouwen medio 2014 zijn wij via projecten en onderzoek intensief bezig gebleven met deze opgave. Dit lichten we graag uit aangezien dit zich niet zo laat etaleren in de projecten of onderzoek pagina van een website.

Veel schoolgebouwen zijn decennia oud en voldoen niet meer aan de hedendaagse standaarden voor de ruimtelijke mogelijkheden en het gebruik, maar ook niet aan de eisen voor het binnenklimaat en het verbruik. Sloop en nieuwbouw is dan vaak de gekozen optie, maar er is een alternatief in een op die school afgestemde grondige renovatie.

Een naoorlogse school heeft bijvoorbeeld vaak mooie hoge en grote ruimten met veel ramen en is degelijk gebouwd. Wat wij nastreven is om met een ontwerp, passend bij de huidige en toekomstige wensen van een schoolbestuur, de 'oude' kwaliteiten weer te gaan gebruiken, daar extra ruimte bij te creëren (die vaak relatief eenvoudig in, aan of op het gebouw te realiseren is) en gelijk te verduurzamen.

De school krijgt een eigentijdse en frisse uitstraling met een eigen identiteit, en voldoet aan de huidige normen. Wij geloven er in dat deze verbouwingen voor bepaalde scholen slimmer en goedkoper kan zijn dan nieuwbouw, toekomstig gebruik daar in meegenomen. Ons streven geldt zeker niet voor ieder schoolgebouw, en soms is nieuwbouw de beste optie, maar veel gebouwen bieden enorm veel mogelijkheden en met een goedkopere en sneller te realiseren ontwerp kunnen er meerdere scholen op korte termijn gemoderniseerd worden waarbij de leerlingen en docenten in een mooi gebouw met gezond binnenklimaat kunnen verblijven.

Preview twee onder één kap woning Lent - 31/10/19


nieuwbouw woning lent nieuwbouw woning lent

Afgelopen week mochten we weer een bouwvergadering voorzitten van een project dat momenteel in uitvoering is; een karakteristieke twee onder één kap woning in Lent. De aannemer is onlangs gestart met het metselen van de gevel waarbij de bakstenen zonder verticale voeg tegen elkaar aangelegd worden. Daarbij is de steen iets minder hoog dan normaal waardoor mooie horizontale lijnen in de gevel ontstaan. De foto's laten dit al goed zien al moet de gevel nog afgewerkt worden met een lichte voeg. De oplevering is begin volgend jaar, daarna volgen meer foto's.

Met trots laten we u weten dat ons recente project 'Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak' te Rozenburg door diverse media gefeatured wordt - 06/09/19


sheddakhal 1 sheddakhal 2 © fotograaf rené de wit

Onder andere het Nederland toonaangevende architectenweb (zie link hier),het Italiaanse vooraanstaande en internationaal gerichte online magazine Floornature (zie link hier) en de architectuurwebsite Archdaily (zie link hier) publiceerden het project op de voorpagina. Alles over dit project vindt u op onze website hier (link).

Foto's serene uitbreiding jaren 30 woning op website - 08/07/19


uitbreiding heemstede © fotograaf studio de nooyer

Het project wat eerder besproken is op de website is opgeleverd. U vindt er hier (link) een volledige projectenpagina vol informatie en beelden over.

Sneak peek eigentijdse baksteen uitbreiding aan jaren 30 woning- 15/05/19


baksteen hilversum

In Hilversum realiseren we momenteel samen met de opdrachtgevers en aannemer Frank van Echteld een bijzondere uitbreiding als onderdeel van de totaalverbouwing. Hier vast een sneak peek van het ontwerp waarin we de kracht van de jaren 30 baksteen architectuur op eigentijdse wijze hebben willen vertalen in de uitbreiding.

Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid onderzocht de maatschappelijke kosten van verspreide bebouwing - 08/06/19


urban sprawl © Departement Omgeving

De discussies en ontwikkelingen rond verstedelijking en/of verspreiding van bebouwing zijn momenteel zeer belangrijker voor dichtbebouwde gebieden as Nederland en Vlaanderen. De infrastructuur, onder andere voor het mogelijk maken van woon werk verkeer, loopt qua capaciteit tegen de limiet. Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid heeft met ondersteuning van VITO uitgebreid onderzoek (link hier) gedaan naar wat nou de maatschappelijke kosten voor het al dan niet verspreiden van bebouwing zijn. Zeer interessant om eens in te duiken. En wat een belangrijke conclusie is: Dat het terugdringen van verspreide bebouwing en zelfs het terugbrengen van meer openbare ruimte de (hoge) maatschappelijke kosten waar men voor staat zou kunnen terugdringen.

De prachtige beeldentuin van Edward James in Las Pozas - 10/04/19


edward james 1 edward james 2 © Sculptural Garden, Edward James, Las Pozas & Pedro and Elena Hernandez Foundation

Edward James was een welgesteld Engelse kunstenaar die een zeer bijzonder levenswerk naliet. Als groot aanhanger van het surrealisme, een kunststroming waarvan het manifest door André Breton werd omschreven als 'dictates of thought, without regulatory reason and devoid of worry concerning style and moral', heeft hij in Las Pozas, Mexico, een beeldentuin gecreëerd die zowel prachtig als in balans als natuurlijk is. Een wonderlijke wereld in het groen gebouwd door meer dan 150 mensen onder zijn (artistieke) leiding. Meer op de website (link hier) over dit kunstwerk. Het geheel wordt overigens sinds 2007 door de Pedro and Elena Hernandez Foundation beschermd, hersteld en onderhouden, waarmee dit inspirerende werk bewaard blijft.

3D kunst van Tom Deininger is verbazingwekkend - 19/03/19


tom dieninger © Tom Deininger

Tom Deininger is een kunstenaar die sinds vele jaren met kleine, vaak gevonden, dingen een nieuw iets creëert. Zijn 3D kunst verbaast in en uitgezoomd. Door ingezoomd te beginnen en langzaam uit te zoomen ziet u in het filmpje (klik op foto om naar film te gaan) het omgekeerde van wat u zou zien bij een expositie. Het vakmanschap en de creativiteit verbazen ons en dit delen we dan ook graag. Meer van Tom Deininger vindt u hier (link).

Artikel op Architectenweb over uitbreiding verbinding binnen buiten - 05/03/19


architectenweb

Eén van onze projecten waar wij zeer trots op zijn heeft ruim anderhalf jaar geleden veel media-aandacht gekregen nadat we de foto's deelden. Diverse media hebben er aandacht aan besteedt en dat dit gebeurde hebben we in het algemeen met u gedeeld.

Dit artikel te lezen op het vooraanstaande Architectenweb is echter de moeite waard alsnog onder de aandacht te brengen. Door de tekst is er meer over het project te lezen en het is een mooie manier het project nogmaals te bekijken.

Preview fraaie en bijzondere bedrijfsunits - 20/02/19


bedrijfsunits 1 bedrijfsunits 2

Zo af en toe delen we graag wat foto's van projecten die in de bouwfase zitten, zo ook hier. Voor de enthousiaste opdrachtgevers hebben wij een ontwerp mogen maken voor vier bedrijfsunits waarbij het gebouw als geheel en iedere unit individueel een hoog kwaliteits- en afwerkingsniveau hebben. Over enkele weken staat de oplevering gepland, en wanneer we daarna mooie foto's hebben laten maken, volgt er meer.

Foto's van nieuw project (uitbreiding en volledige interne (interieur) verbouwing) online - 13/12/18


uitbreiding_praktijk_1 uitbreiding_praktijk_2 uitbreiding_praktijk_3 © fotografie Ruben Dario Kleimeer

De huisartsen, die samen een praktijk houden in Maasland, waren op zoek naar extra ruimte en een een grondige aanpak van de praktijkruimtes. Voor deze praktijk zijn we gekomen tot een uitbreiding die moeiteloos lijkt aan te sluiten bij het bestaande, typische gebouw. Het interieur is volledig vernieuwd, waarbij uiteindelijk bijna alle ruimtes op de begane grond van functie, positie en afmeting zijn gewijzigd. Meer informatie en foto's vindt u op deze projectenpagina op onze website (klikt u hier).

(4 jaar na ons eerste bericht over dit geweldige initiatief is) The Ocean Cleanup werkelijk in werking - 11/11/18


ocean cleanup 2 ocean cleanup 3 © The Ocean Cleanup

De Nederlandse Boyan Slat kwam jaren geleden met een idee om de oceaan te ontdoen van het plastic afval. Dit kreeg veel media aandacht maar dan heb je nog niets. Na een enorme weg heeft hij het met zijn bedrijf The Ocean Cleanup voor elkaar gekregen een eerste oceaan schoonmaker de zee op te sturen. Deze foto's zijn mooi maar kijk ook zeker op hun website voor veel meer informatie over dit inspirerende project.

Betoverende kunst voor iedereen (op straat) - 19/10/18


julien art julien art 2 © foto's en werk Outings in Memphis - Julien de Casabianca

Julien de Casabianca haalt met zijn Outings project (link naar instagram) de kunst naar de straat, letterlijk. Het resulteert in fabelachtige situaties waarbij de hersenen geprikkeld worden door de bijna onwerkelijke samen gang in schaal tussen 'museumkunst' en een gebouw. Heel bijzonder. Bezoek ook zekerzijn website voor meer werk.

De 'perfecte' Nolli stadsplattegrond, 1748 - 02/10/18


nolli 1 nolli 2

Reeds millennia lang streven we naar goede kaarten van de steeds groter wordende steden. Door de eeuwen heen werden er steeds andere manieren gevonden voor het in beeld brengen van de stad. Giambattista Nolli heeft in 1748 misschien wel de beste manier van weergeven gevonden, en deze wijze is in onze ogen nog niet overtroffen.

Wat zijn kaart van Rome zo bijzonder maakt is, naast het 12 jaar durende meet en graveer werk, is dat hij op zijn kaart het verschil in openbare en private ruimten weer heeft gegeven. Waarbij bijvoorbeeld het interieur van het Pantheon is weergegeven al was het een plein aan de straat.

Alle zeer gedetailleerde onderdelen van de kaart (van zeer goede kwaliteit) zijn bijvoorbeeld te vinden op Wikimedia. Het bekijken waard wat ons betreft!

Architectuur, context, een fascinerend beeld, door Bas Princen - 17/09/18


ringroad bas princen © foto Bas Princen

Deze foto getiteld 'ringroad (houston)' boeit. Het beeld op zich, door de compositie en de kleuren, maar ook wat er gebeurt met de architectuur en de omgeving. Het samengaan van het, mede door de kleuren op dat moment stralende, gebouw met de context. Bas Princen geeft een architectonisch object (nog meer) betekenis door middel van zijn fotografie. Waarbij voor deze foto geldt dat, zelfs wanneer je niets zegt of uitlegt, er een zeer tot de verbeelding sprekend beeld is gecreëerd.

In de Betuwe renoveerden wij een oude boerderij, die we met een koperen corridor met de gerestaureerde schuur verbonden - 04/09/18


boerderij

Quote P.J.H Cuypers (Madrid 1904) - 10/08/18



'Hoogleraren in de bouwkunst hebben het denkbeeld verkondigt, dat in de toekomst de 'Ingenieur' de constructie zal ontwerpen en de hoofdgedachten zal aangeven, en dat het artistieke gedeelte zal worden overgelaten aan den 'Architect'. Wij begrijpen echter niet, dat een hoogleraar zulke denkbeelden kan verkondigen. De architect, wil hij dien naam waardig zijn, moet ontwerper (maker) wezen van geheel zijn werk. (...)

Hoe zou men trouwens ook tot eenheid en harmonie gekomen zijn, die zoo noodzakelijk zijn voor het scheppen van een kunstwerk, indien de constructie van een bouwwerk arbeid was van andere hersenen, van een Ingenieur, dan van hem die dat bouwwerk in het leven riep. Nimmer zal een dergelijke schepping stijl kunnen hebben, en nooit zal zij een kunstwerk zijn, daarentegen slechts een opeenstapeling van aan anderen ontleende zaken en van combinatiën, die onmogelijk artistieke waarde kan hebben.'

Nederlands architect P.J.H. Cuypers over constructie en architectuur op de zesde internationale congres van architecten in Madrid. In onze opinie mag/moet een constructeur rekenen aan wat de architect ontwerp, maar de architect moet (mee)ontwerpen aan de constructie en de structuur. Deze quote is nog steeds relevant.

ontwerpen realiseren - uitbreiding van een woning in Heemstede - 13/07/18


extension Heemstede overhang extension Heemstede rooflight

Voor een jaren 30 hoekwoning in Heemstede hebben we een ontwerp gemaakt voor een nieuwe indeling en een uitbreiding van de begane grond. De eetkamerzijde van de kamer en suite indeling hebben we vergroot en voorzien van een daklicht, verdiepings hoge blank gelakte eikenhouten kozijnen en een overstek met een schuin dak voorzien van natuur leien. Zojuist heeft aannemer Pieter Hoek van bouwbedrijf D. Hoek de kozijnen geplaatst en is begonnen met de houten gevel en het overstek. De fraaie overgang van binnen naar buiten begint al goed zichtbaar te worden. Binnenkort meer over dit project!

De Kunsthalle Bremen, een aanrader voor een middag inspiratie in een originele setting - 30/06/18


kunsthalle bremen © foto Michael Gielen

Bremen is een (voorheen zeer rijke handels)stad die vanuit Nederland makkelijk aan te rijden is. Naast diverse mooie gebieden en plekken in de stad is de Kunsthalle Bremen een goede plek voor inspiratie en cultuur. Naast een permanente collectie is er zeer divers wisselend werk te zien. Dat deel is het 'kunsthal-achtige' aan deze Kunsthalle, want anders dan bijvoorbeeld Rotterdam is hier een grote permanente collectie. Afgelopen najaar zagen wij er een interessante tijdelijke expositie over het werk van Max Beckmann, en zagen we onder andere een permanente opstelling van James Turrell, de lichtkunstenaar waar we eerder over schreven.

Tot slot is het gebouw zelf op originele wijze uitgebreid en staat het op een zeer mooie plek. Een bezoek waard zouden wij zeggen.

Dans en fotografie, BAKi - 07/05/18


BAKi 1 BAKi 2 © BAKi

De fotograaf, kunstenaar en danser BAKi maakt bijzondere kunst. Vanuit zijn ervaring met en kennis van dans creëert hij beelden die vanuit en met dansers worden gemaakt. Zijn diverse werk is zeer de moeite waard om te bekijken op zijn website (link hier). Hierboven vindt u twee beelden uit de Shadows serie. Intrigerend en mooi.

HET ONVOORWAARDELIJKE BASISINKOMEN (NA ONS STUKJE IN 2015 NU DEEL 2) - 18/04/18


kunsthalle bremen © Scott Santens

Het lijkt belangrijk te worden om de komende jaren op een andere manier te gaan denken over werk en inkomen. Om een welzijn voor iedereen in de maatschappij te kunnen garanderen is het traditionele model (je werkt en wordt beloond en anders bijstand en dergelijken) op termijn waarschijnlijk niet toereikend meer. Dit is uiteraard niet iets wat wij als architecten kunnen stellen, maar er zijn vele economen die dit aankaarten en ook diverse overheden zijn hier mee bezig.

Wereldwijde trends zoals de toename van robotisering, het tekort aan (professionele vak)mensen in de (minder goed betaalde) banen (hoe krijg je de geschikte mensen zo ver dat ze die banen gaan doen?), de kosten van mensen die nu geen werk kunnen vinden of doen, overheden die de controle via toeslagen en bijstanden niet goed genoeg bij kunnen benen en faciliteren, groeiende ongelijkheid met een werkelijk arm deel van de bevolking, etcetera worden hierbij genoemd.

Zoals gezegd schreven wij in 2015 (zie ergens onder dit artikel in ons blog) over een ander concept, het onvoorwaardelijke basis inkomen. Niet om dit te promoten, maar om het aan te kaarten, zo van: Is dit iets?

En om u enkele jaren later, nu blijkt dat een groot aantal landen aan het denken is over of aan het experimenteren is met de eventuele invoering, meer over het idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen te laten weten hebben we een presentatie (werkt na 'play' met pijltjes en is prezi presentatie) van Scott Santens. Hij probeert al jaren actief het basisinkomen te promoten, maar legt in onze ogen in deze presentatie goed en oprecht uit wat het inhoud en waar de kansen liggen. Verrijk u met deze kennis.

Architectuurexperiment in de Flevopolder - Nagele - 28/03/18


nagele 1 nagele 2

In 1932 werd de Zuiderzee afgesloten door de afsluitdijk. In 1942 kwamen grote delen van het huidige Flevoland droog te liggen. Nieuw land, nieuwe kansen en behoefte aan nieuwe dorpen.

Nadat enkele van deze waren ingevuld en gebouwd op zeer traditionele wijze besloot een groep jonge en meer moderne architecten de overheid te benaderen. In een brief vroegen zij, vrij vertaald, om te mogen aantonen dat het anders ook kan. En zowaar kreeg deze groep 'de 8 en opbouw' een te bouwen dorp toegewezen.

Wat volgt is een zeer interessant ontwerpproces en een even interessant resultaat. Met minimaal budget hebben (nu) wereldberoemde architecten als Van Eyck, Rietveld en Bakema de architectuur wereld vernieuwd vanuit hun studies voor Nagele. Dit heeft onder andere geleid tot een bijna prototypische nieuwe school (Van Eyck) en de basis voor wat later de lijnbaan werd (Broek Bakema). Meer over dit alles is onder andere hier (link) te vinden en u moet zeker eens langs gaan om te kijken.

derksen|windt architecten post meer op instagram - 22/03/18


instagram

derksen|windt architecten heeft na langere tijd passief instagram gebruik nu ook meer updates en posts via instagram. Volg ons ook daar.

collectief particulier opdrachtgeverschap - 13/02/18


CPO project

Wanneer u een nieuwe woning zoekt is een zoektocht naar een nieuwbouw project of bestaande woning het meest voor de hand liggend. In het geval van een nieuwbouw woning heeft een ontwikkelaar een of meerdere woningen ontwikkeld waarin rekening is gehouden met de gemiddelde woonwens. Dit kan zeker een goede woning opleveren, het is echter ook mogelijk zelf een woning te realiseren die exact voldoet aan uw wensen. U bent dan zelf de (particuliere) ontwikkelaar van uw nieuw te bouwen woning, een proces dat mooie en originele resultaten kan opleveren.

Het is dan vervolgens ook mogelijk om samen met andere potentiële ontwikkelende opdrachtgevers op te trekken. Dit proces heet Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en wordt op een kleine schaal in Nederland toegepast maar is zeer interessant. Doordat de deelnemers zelf in de schoenen van een ontwikkelaar staan krijg je een woning die meer past bij de eigen wensen, zijn er minder tussenpartijen en bent u betrokken bij het gehele proces, wat in onze ervaring als zeer plezierig wordt ervaren door de opdrachtgevers. Daarnaast is het mogelijk om naast de woning ook de gemeenschappelijke openbare ruimte met elkaar vorm te geven. Doordat je samen op trekt is het mogelijk een mooi, duurzaam en sociale buurt te ontwikkelen. Op deze pagina vindt u meer informatie over dit onderwerp en neem gerust contact met ons op.

Tip: Podcast over interessante, originele, soms wat vreemde vragen over onze samenleving - 31/01/18


freakonomics © Freakonomics

Economoon Stephen J. Dubner is de gastheer in de gesprekken die hij voert met uiteenlopende gasten over zeer uiteenlopende vraagstukken. In 2005 schreef hij samen met Steve Levitt een boek, Freakonomics, wat een bestseller werd. In dit boek stelden ze allerlei vragen waarbij ze tot verhelderende inzichten en antwoorden komen. De podcast (voor wie het niet weet, dit is een opgenomen gesprek wat kan worden gedownload / teruggeluisterd) doet hetzelfde. Iedere keer een ander thema, waarbij het interessante is dat ze steeds op originele antwoorden en tot originele inzichten komen.

Deze aflevering (klikt u hier) is een mooi voorbeeld. Het gaat over de invloed van het 'vertrouwen in elkaar' op de 'welvaart en economie'. Zeer interessant om te zien wat de verbanden zijn. En, zoals alle afleveringen, zit het goed in elkaar. Het is dan ook een aanrader om deze podcast te volgen.

Wabi-Sabi en Japanse esthetiek - 11/01/18


wabi-sabi

Japan is een bijzonder land met een eigen cultuur en een eigen kijk op esthetiek en smaak. Op diverse onderwerpen is de manier van denken in Japan bijna tegenovergesteld aan Westers denkpatronen en idealen.

Wabi-Sabi is een in Japan veel gebruikte term die eigenlijk niet goed te vertalen is, maar goed aansluit bij wat we hierboven beschreven. In eigen woorden betekent het iets in de trend van 'de schoonheid van de imperfectie en de niet voltooidheid'. Het heeft te maken met een zekere schoonheid in de 'geleefdheid en in de eenvoud'. Wabi-Sabi is een samenvoeging van, vrij vertaald, 'rustiek en rust' (Wabi) en 'schoonheid die komt met veranderen met ouder worden' (Sabi). Samen staat dit voor een schoonheidsideaal wat heel anders is dan het Westerse, maar waarvan we, bijvoorbeeld door te kijken naar de wereldberoemde tuin (op de foto) in Kyoto, kunnen begrijpen dat het een schoonheid bezit.

prefab in woonwijk past net - aannemer Melsons- 01/12/17


Beton als basis voor het groen - 24/11/17


wild concrete 1 wild conrete 2 © Romain Jacquet- Lagrèze

Hong Kong is een stad die in een enorm tempo groot is geworden qua omvang en ook in ditzelfde tempo doorgroeit. Het groen heeft plaats gemaakt voor staal, glas en beton. Echter, de natuur heeft door het warme en vochtige klimaat aan de kust weinig nodig om zich te kunnen her-vestigen. Romain Jacquet-Lagrèze maakte een tot de verbeelding sprekende serie foto's over gebouwen waar het beton langzaam maar zeker als voedingsbodem voor het groen is gaan dienen. Het concept, dat dit fenomeen plaats vindt, is interessant en confronterend tegelijk. De beelden op zichzelf, zonder de thematiek of inhoud, zijn ook zeer fraai gemaakt. Er is een boek (o.a. via Amazon) (wat wij overigens uiteraard op kantoor hebben) voor de echte liefhebbers.

CO2 neutraal - 23/10/17


co2 en materialen

De term 'energie-neutraal' is redelijk bekend. De eis vanuit de overheid dat alle gebouwen die gebouwd worden vanaf 2021 Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) zijn wellicht ook. Maar deze ietwat vage termen komen eigenlijk voort uit de problematiek rond het teveel aan koolstofdioxide uitstoot. Het bouwen en het verwarmen van gebouwen is een groot veroorzaker van de toename van broeikasgassen (vooral CO2) in de atmosfeer.
Een belangrijke opgave voor de nabije toekomst is om het gebruik van niet-hernieuwbare energie terug te brengen naar 0. Een daar opvolgende stap is dat we daar ook over gaan nadenken bij materiaalkeuzes en constructiemethodes. Daar is nog veel onderzoek voor nodig, want er zijn vele factoren die invloed hebben op de juiste materiaal keuzes (denk bijvoorbeeld aan bewerkelijkheid, levensduur, herbruikbaarheid, energie om te produceren), maar het is een interessant punt om over na te denken als bouw in het algemeen en als architecten specifiek.

Industrieel ontwerper Raymond Loewy - 12/10/17


©CMG Clearances

Raymond Loewy (1893-1986) was een bijzonder ontwerper die geen genoegen nam met het voorkomen van alles om zich heen, en volgens velen stond hij aan de wieg van het industrieel ontwerpen. Een lamp, een auto, in alles zag hij zaken die hij zowel functioneel als qua ontwerp wilde verbeteren en een waar hij een nieuw ontwerp voor wilde maken. Hij ontwierp in zijn lange carrière dan ook vele uiteenlopende objecten, zoals een Coca-Cola verkoopmachine, het logo van Shell, een stoomlocomotief en het interieur van Skylab in opdracht van Nasa. Een indrukwekkend overzicht van zijn vernieuwende ontwerpen is te zien op de Wikipedia pagina. Een interview met hem uit 1979 geeft een mooie inkijk in zijn opvattingen en manier van denken, iets wat voor elke ontwerper interessant is om te zien.

De historische gelaagdheid van de huidige Rotterdamse gebouwen op kaart - 14/09/17


kaart rotterdam © de Geofabriek

De Geofabriek (link) voert geo-analyses uit en maakt daarbij mooie kaarten van de geografische data en uitkomsten. Zo ook deze bovenstaande kaart die hier (link) digitaal te zien is. De gebouwen die nu in Rotterdam staan zijn allemaal gemarkeerd in een kleur die overeenkomt met het bouwjaar van deze gebouwen. Hierdoor is het heel interessant om te zien hoe blokken gebouwen en stadsdelen zich hebben ontwikkeld, waarbij het bombardement uiteraard een zichtbare gebeurtenis is. In onze ogen is deze kaart een mooie grafische weergave van anders harde data, en daarmee zeker de moeite waard om eens doorheen te scrollen en zoomen.

Prachtig kunstwerk op bestaand gebouw in Zagreb - 11/09/17


etienne street art etienne street art © fotos Étien'

Étien' is een Franse kunstenaar die zeer divers werk levert. In Zagreb maakte hij op uitnodiging deze enorme schildering op een bestaand gebouw. Wat het extra bijzonder maakt, is dat het zo geschilderd is dat het maar vanaf één standpunt het goede beeld geeft aangezien de walvis op verspringende bouwdelen is geschilderd. Op zijn website vindt u meer informatie en interessant werk. Geniet van deze mooie dag en avond beelden.

Innovatie op innovatie: De zelf rijdende Tesla - 28/08/2017


© Tesla

Tesla blijft verbazen en blijft innoveren. De zelf rijdende auto in bovenstaand filmpje lijkt uit een toekomstfilm gegrepen, zeker gezien de computer analyses van de omgeving die gemaakt worden en welke rechts op de beelden te zien zijn. De auto's die Tesla nu verkoopt zijn nog niet volledig autonoom want de in ontwikkeling zijnde techniek wordt verder ontwikkeld op basis van veel testen en veel kilometers maken (fleet learning).

Maar alle Tesla's die sinds oktober 2016 gebouwd zijn, zijn voorzien van de hardware die een 360 graden view rond de auto mogelijk maakt, wat dus een grote stap op weg naar de volledige autonomie is. Veel plezier bij het zien van deze indrukwekkende beelden. Meer informatie vindt u hier (link). En als u even naar beneden scrolt door ons blog ziet u dat wij in 2013 al schreven over Tesla, destijds om u te vertellen over deze pioniers, en nu staan ze hier. Fascinerend.

Foto's van nieuw project (binnen en buiten verbindende uitbreidng) online - 07/07/17


© fotografie Stijnstijl

Voor de uitbreiding van deze woning in de bollenstreek van Nederland hebben wij een ontwerp gemaakt wat gebaseerd is op het beleven van de overgang tussen binnen en buiten. Het oude huis (het binnen) en de tuin met de er achter liggende bollenvelden (het buiten) worden op fraaie wijze verbonden door deze markante en scherp gedetailleerde uitbreiding. Meer hierover op de projectenpagina (klikt u hier).

Woningen realiseren in de binnenstad OP oude gebouwen - 06/06/17


licht verdicht © foto Ossip van Duivenbode © project Ibelings van Tilburg architecten

Wat kan men doen wanneer er behoefte is aan nieuwe woningen in de binnenstad maar er weinig ruimte is voor nieuwbouw? En wat als je als stad (Rotterdam) maar al te goed weet dat je met respect en compassie moet omgaan met de bebouwing uit het verleden? De BNA heeft juist naar deze vraagstukken, met als initiator architect Marc Ibelings, onderzoek laten doen en dit onderzoek 'licht verdicht' heeft diverse mogelijkheden van verdichten in de stad onderzocht. Dit is gebundeld en beschreven in dit boek.

Marc Ibelings kwam tot dit onderzoeksconcept doordat hij zelf een fraai bestaand Rotterdams pand heeft opgetopt met vele woonlagen door zeer slim en licht te bouwen (zie de afbeelding). Hiermee is een belangrijk laag uit de geschiedenis van de stad behouden en zijn er nieuwe woningen in de stad bijgekomen.

In onze ogen is dit een goede manier om architectuur te realiseren én te behouden en om kwaliteit toe te kunnen voegen aan een binnenstad.

Veranderingen in het bouwproces: Er komt een nieuwe manier van kwaliteitsborging in de bouw - 25/05/17



De tweede kamer heeft begin dit jaar ingestemd met een verandering die behoorlijke gevolgen heeft voor de manier waarop kwaliteit wordt gewaarborgd in de bouw. Momenteel gebeurt dit door de gemeente die de tekeningen bij de aanvraag omgevingsvergunning controleert. Dit gaat echter veranderen. Vanaf 1 januari 2018 moet er door een externe partij tijdens en na de bouw gecontroleerd worden door een kwaliteitsborger. We hopen vooral dat deze privatisering niet gaat leiden tot extra kosten voor de opdrachtgevers. We gaan de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden en houden u op de hoogte.






De 0 op de meter woning - 15/02/17


0 op de meter

De '0 op de meter woning' is een term die steeds meer gebruikt wordt. Tot enkele jaren geleden werd er vooral gesproken over de EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) die vooral draait om wat een gebouw verbruikt aan energie voor elektriciteit, verwarming en licht. Het is echter meer relevant om te kijken naar wat een gebouw verbruikt in totaal. Dus voor een woning moet het huishouden (opladen, cookers, wassen etc.) meegenomen worden, en wat te denken van de aanvullende energievraag die er is bij bijvoorbeeld scholen.
In onze ogen is het heel goed om te kijken naar het totaal, sinds 2008 volgen wij de ontwikkelingen dan ook op de voet, gaan we naar symposia, en proberen wij bij te dragen aan het nastreven van het energieneutraal zijn van gebouwen in gebruik. Soms lukt dat, soms niet, maar het is belangrijk en goed om als architect het concept en de mogelijkheden te bespreken.
Voor meer informatie kunt u heel goed naar de website van 'De Stroomversnelling' (een initiatief wat 6 jaar lang dit belangrijke thema haalbaar heeft proberen te maken voor verbouw) en voor meer informatie is dit onderzoek, uitgevoerd door de overheid, waar gekeken is naar 0 op de meter projecten, zeer interessant.






Aan de Auburn University worden binnen de 'Rural Studio' ambitieuze sociale architectuur projecten gerealiseerd met minimale middelen - 24/01/17


rural studio 1 jrural studio 2 © Timothy Hursley

In 1993 richtte D.K. Ruth en Samuel Mockbee een studio op gekoppeld aan de universiteit van Auburn, Amerika. Doel van Rural Studio was om de studenten meer met de praktijk in aanraking te laten komen. Waar de studio zich eerst op recycling en hergebruik richtte, draait het in de afgelopen 15 jaar meer om sociale en maatschappelijke vraagstukken.
Dat is al aansprekend, maar het meest aansprekende is wel dat de studio als filosofie heeft om zowel rijke als arme mensen van goed ontwerp te laten profiteren. Iets wat wij zeker ondersteunen. Bijgevoegde foto's zijn dan ook van een project genaamd 20K house. Dit gaat inderdaad over basis woningen die voor 20.000 dollar kunnen worden gebouwd samen met de toekomstige bewoners. Hier leest u er meer over.






Tot de verbeelding sprekende, kunstzinnige werelden, gecreëerd in een studio - 30/11/16


jeeyoung lee 1 jeeyoung lee 2 © JeeYoung Lee, by courtesy of Opiom Gallery

De kunstenares JeeYoung Lee weet werelden tot leven te brengen door weken, soms maanden aan een opstelling te werken die zij in haar studio bouwt en fotografeert. Hierbij laat zij ons als toeschouwer op inspirerende en tot de verbeelding sprekende wijze twijfelen over wat nog werkelijkheid is.

Daarbij zijn het altijd zelfportretten want in het midden van de fantasiewereld staat zij, JeeYoung Lee, zelf als onderdeel van het voorgestelde. Er is een kans om meegenomen naar dat nieuwe universum bij iedere afbeelding. U kunt hier (klikt u voor de link) meer fantastische voorstellingen bekijken.






Maquettes en modellen - 15/09/16


maquette1

Bij praktisch alle opgaven en opdrachten die wij mogen doen gebruiken wij 'echte' schaalmodellen en maquettes om te ontwerpen en om uiteindelijk te presenteren. Ten eerste geeft dit ook ons heel veel inzicht in hoe bepaalde keuzes werken en ten tweede wordt het onze opdrachtgevers heel goed duidelijk wat we hebben bedacht. Helaas, maar ook gelukkig, vinden zij de maquettes vaak heel mooi en daarom staan de mooiste maquettes vaak niet bij ons op kantoor, maar bij de opdrachtgevers thuis of op kantoor. Maar dat houdt ons zeker niet tegen om mooie en goede en leerzame modellen te maken. Hierbij twee foto's van voorbeeld modellen en maquettes.






Foto's en informatie uitbreiding en verbouwing woning Amsterdam online - 07/07/16


uitbreiding amsterdam

Voor onze opdrachtgevers mochten wij een ontwerp maken, uitwerken en tot aan de oplevering begeleiden voor hun woning te Amsterdam. Zij wonen in een fraai en gewild vooroorlogs woonblok met een grote binnentuin vol achtertuinen. Deze ruime achtertuin gaf de ideale mogelijkheid om van de al mooie dubbele benedenwoning een eigentijdse gezinswoning te maken met ruime entree, veel slaapkamers, een grote badkamer, en een fraaie, met licht overgoten, woonkeuken. Meer op projectenpagina (klikt u hier). © Fotografie Studio de Nooyer.






'Stad van Licht' - Docu over de 'vergeten' Rotterdamse vooroorlogse Bijenkorf van Dudok - 25/05/16


© Peter Veenendaal

Willem Dudok is één van Nederlands meest bekende en invloedrijke architecten van de twintigste eeuw. Zijn roem en invloed rijkte ver buiten onze landsgrenzen en hij werd geprezen tot in Japan en Amerika. Zijn bekendste gebouwen (het raadhuis van Hilversum bijvoorbeeld) kent u waarschijnlijk.

Minder bekend is dat het originele Bijenkorf gebouw in Rotterdam, wat voor de tweede wereldoorlog gebouwd is, door hem is ontworpen. En juist over dat, kapot gebombardeerde en 'vergeten', gebouw heeft (Peter Veenendaal (klik voor link naar zijn site), journalist en architectuurliefhebber, een tot de verbeelding sprekende documentaire gemaakt.

Het ontwerp spreekt tot de verbeelding en is zo anders dan de huidige meer moderne warenhuizen, met licht lucht en ruimte, dat het een verademing moet zijn geweest om daar rond te dwalen. Geniet van deze goed gemaakte, boeiende en inspirerende korte film over een fantastisch gebouw.






Veel nieuws rond mede door ons mogeljk gemaakte fietsenstalling Leidseplein - 08/04/16


kleinegartmanplantsoen

In opdracht van gemeente Amsterdam hebben wij enkele jaren terug ons ontwerp en haalbaarheidsonderzoek 'ondergrondse fietsenstalling Kleine-Gartmanplantsoen' gemaakt en gepresenteerd. Dit betrof de fietsproblematiek rond het Leidseplein en heeft als doel gehad tot een goede oplossing te komen voor een deel van de fiets-parkeer problematiek. Wij hebben deze uitgangssituatie destijds breder getrokken en hebben ook de openbare ruimte meegenomen en voor het geheel een geïntegreerd plan gemaakt.

Na jarenlang gesteggel over het wel of niet realiseren van diverse varianten van de fietsenkelder kwamen wij met een variant waar 2000 fietsen in konden en die in onze ogen optimaal was voor het vraagstuk en de realiseerbaarheid. Ons plan heeft het gered en er kwam een definitief ontwerp. Helaas heeft de gemeente Amsterdam er destijds voor gekozen de uitwerking te doen door een bureau met meerdere ondergrondse fietsenkelders in het portfolio. Maar toch zeggen wij dit zonder wrok, zo kan het nou eenmaal werken, en we zijn trots op het resultaat van onze studie in opdracht van de gemeente.

Nu is het project recent veel in de media, en is het interessant u van bovenstaande op de hoogte te brengen, bij deze. Helaas is ons mooie ontwerp voor de openbare ruimte op de fietsengarage, het Kleine-Gartmanplantsoen zelf, niet meegenomen. U vindt hier (klik) meer op de website van de gemeente. En hier (klik) meer over ons ontwerp op onze projecten pagina.






Wist u dat enkele van onze projecten ook op pinterest staan? - 22/02/16


pinterest dw
Naast de diverse social media kanalen waar we uiteraard op te vinden zijn en via welke we graag ons nieuws met u delen, staan enkele projecten ook op pinterest. Onze pagina vindt u door hier (link) te klikken.






Inspirerend bezoek aan het Ruhrgebied - 11/01/16


ruhrgebied

Om 2016 daadwerkelijk inspirerend te starten hebben we onlangs een bezoek gebracht aan het Ruhrgebied, iets wat al geruime tijd hoog op ons lijstje stond. Het Ruhrgebied groeide tijdens de industriële revolutie uit tot een van de grootste industriegebieden van Europa. Hoewel er nog veel industrie plaats vindt is dit met name door de kolen- en staalcrisis sterk afgenomen. In 1986 sloten de kolenmijnen in Essen bijvoorbeeld. Dit geeft net als in Nederland (bv. regio Limburg) problemen met krimp en hiermee veel leegstand van fabrieken, kantoren en bedrijfsterreinen. Hierdoor ontstond de vraag naar nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.

In 2001 kwam het fabriekscomplex Zeche Zollverein in Essen op de UNESCO wereld erfgoedlijst en in 2010 was het Ruhrgebied culturele hoofdstad van Europa, wat veel goede en vooral creatieve ontwikkelingen in gang heeft gezet. Op en rond dit complex hebben een aantal bekende architecten als SANAA en OMA een bijdrage geleverd. Ook is de oude fabriek geconserveerd en te bezoeken. Een zeer inspirerende en indrukwekkende omgeving die zeker het bezoeken waard is.






Quote uit 'Spel van de Engel' door Carlos Ruiz Zafon - 20/11/15



'Literatuur, de goede althans, is een wetenschap die het bloed van de kunst in zich draagt. Zoals de architectuur of de muziek.'

Deze quote uit het boek van Carlos Ruiz Zafon uit 2008 is een quote die is blijven hangen bij ons. En nu wij ons sinds 2008 ontwikkelen met ons architectenbureau lijkt en blijkt die balans tussen wetenschap en kunst, voor ons, zeer belangrijk. Architectuur is enerzijds het produceren en uitvoeren van verbouwingen, aanbouwen, gebouwen en openbare ruimten. Maar als het kan en de opdracht laat het toe, is architectuur meer. Het is ook een creatief proces wat niet zo recht toe recht aan, en niet zo duidelijk af te kaderen is als andere beroepen. Precies dat maakt het zo interessant. Er zijn opdrachten die tekenwerk en met enige innovativiteit en inventiviteit uitwerking vragen. Maar de opdrachten waarin onderzoeken, schetsen en ruimtelijke studies doen gevraagd wordt om tot de beste oplossing te komen, vragen meer. Een zeer interessant spanningsveld vinden wij.






Ons ontwerp voor verbouwing + 4 meter uitbreiding woning Amsterdam - 02/10/15


uitbreiding amsterdam 4meter

Voor onze opdrachtgevers mochten wij een ontwerp maken, het plan uitwerken en tot aan de oplevering begeleiden voor hun woning te Amsterdam. Zij wonen in een fraai en gewild vooroorlogs woonblok met een grote binnenruimte vol met achtertuinen. Deze ruime achtertuin geeft ideale mogelijkheid om van de al mooie dubbele benedenwoning een echte gezinswoning te maken.

Samen met de opdrachtgevers kwamen we tot een programma van wensen met veel slaapkamers, een grote badkamer, een ruime en met licht overgoten woonkeuken en een goede entree. Dit is in onze ogen zeer fraai terug gekomen in het ontworpen plan. Alles is tot in de puntjes geoptimaliseerd. De bouwkundige werkzaamheden zijn opgeleverd, de komende maanden zullen zij met meubulair de puntjes op de i zetten en in het voorjaar verwachten we u meer foto's te kunnen gaan laten zien. Voor nu deze foto, en voor meer informatie kunt u ons uiteraard bereiken. Want in onze ogen is dit voor vele mensen met een goede achtertuin een verrijking voor de woning.






'Transparante ramen' als zonnepanelen? - 20/08/15


© Yimu Zhao

Een team van onderzoekers aan de Michigan State University in Amerika is bezig met de ontwikkeling van transparant zonopwekkend glas. Het artikel is hier (link) te lezen. De onderzoekers geven ook aan dat het in ontwikkeling is en er hogere efficiëntie behaald moet gaan worden, maar het is absoluut een stap in een richting die baanbrekend kan zijn voor onze omgeving. Stelt u zich eens voor uw glas voor ander glas te vervangen en daarmee energie op te kunnen wekken! Meer lokaal en efficiënter kan bijna niet.






Een duurzame telefoon? Fairphone komt met de tweede generatie - 23/06/15


© Fairphone

Het Nederlandse initiatief Fairphone bracht twee jaar terug een telefoon via crowdfunding op de markt. Een eerlijke telefoon was het streven, een telefoon gemaakt door mensen in humane omstandigheden en gemaakt met eerlijk gewonnen materialen. Wij hebben deze telefoons destijds besteld om het project te steunen en gebruiken deze naar wens. Nu komt er een tweede variant, die, meer dan de eerste, nastreeft werkelijk in onderdelen vervangen te kunnen worden waarmee er een langer leven bestaat voor de telefoon en de materialen. Daarnaast blijven de initiatiefnemers hun duurzame uitgangswaarden natstreven. Een heel mooi initiatief in onze ogen.






Afbraak van het spoor; openbare ruimte weer terug aan de stad - 16/05/15


paprcuts2

In veel Nederlandse steden ligt het spoor als een fysieke en visuele barrière in de stad. In 1960 hebben ze in Delft deze barrière willen verminderen door het spoor te verhogen van het straatniveau naar een vier meter hoog viaduct. Dit leverde een bijzonder beeld op voor zowel de inwoners van Delft als de treinreiziger, het positieve effect op de openbare ruimte rond en onder het viaduct was echter klein.

In toekomstvisie van de NS uit 1988 werd de wens om het spoor uit te breiden duidelijk. Deze behoefte, samen met de ontwikkelingen van het stationsgebied en een nieuw stadskantoor resulteerde in een 2,3 kilometer lange ondergrondse spoortunnel waarvan de bouw enkele jaren geleden begon.

Inmiddels is het nieuwe spoor en station in gebruik en wordt de oude spoorlijn afgebroken. Er is veel te zeggen over de financiële kant van het plan, het meest interessante is toch het effect van de ingreep op de openbare ruimte. Het viaduct maakt plaats voor water en groen en de panden die rondom het spoor liggen, veel uit de jaren 30, krijgen weer hun uitzicht en oorspronkelijke allure terug.Het beeld van het oude half gesloopte viaduct fascineert ons, ook omdat veel meer steden baat hebben bij een dergelijke ingreep.






Ons ontwerp voor tweede leven naoorlogse school in expositie ABC - 25/03/15




Stichting Mevrouw Meijer is een ideëel onderzoeksbureau dat verbetering van de schoolarchitectuur nastreeft. Zij zoeken samen met architecten, in dit geval met ons, naar mogelijkheden voor (naoorlogse) schoolgebouwen. Een school hoort geen wegwerpgebouw te zijn, vindt Mevrouw Meijer. De bestaande scholen bieden ook vaak veel meer mogelijkheden dan men denkt. Nu is de ideale tijd om gemeenten, directies, besturen en alle betrokkenen te laten zien wat er allemaal op het gebied van de architectuur mogelijk is met de BESTAANDE school.

Wij hebben een voor ons gebruikelijke onderzoekende houding aangenomen en hebben gekeken naar lesmethodieken, schooltypen, leerbehoeften en scholen architectuur. We raakten gefascineerd door flexibel gebruik van de school, de + ruimte (zoals Herberger deze noemde in de jaren 60).

Ons concept is een ontwerp te maken waarmee de school flexibel onderwijs kan geven. Gepast en zoveel mogelijk specifiek per leerling. Architectuur vanuit de leerling en lesmogelijkheden, dienend maar ook zeker een toevoeging die de school van nieuw elan voorziet. We creëren een situatie waar in eerste instantie het huidige onderwijs precies zal passen, maar waarbij de school zich kan onderscheiden met de mogelijkheden voor en naar de toekomst.

Volgende week vrijdag opent de tentoonstelling in het ABC architectuur centrum te Haarlem. Van 27 maart tot 21 juni is onder andere ons plan hier te zien.






2014 naar 2015: Mooie projecten realiseren - 05/01/15




Allereerst willen wij u al het beste wensen voor het nieuwe jaar. Dat het een jaar mag zijn met veel creativiteit en energie! Terugkijkend op 2014 kunnen we zeggen dat het een jaar is geweest waarin we veel projecten hebben mogen starten en we hopen dan ook deze trend door te zetten in 2015.

Afgelopen jaar zijn we begonnen met zeer diverse opgaven. Van een ingrijpende verbouwing van een woonboerderij tot een ontwerpend onderzoek hoe een oude school een nieuwe bestemming kan krijgen. En van een herbestemming van een historisch gemaal tot een bijzondere verbouwing en aanbouw aan een woonhuis in de Zilk (zie afbeelding).
Het zijn allemaal projecten waaraan we met veel plezier hebben gewerkt en blijven werken. Omdat deze projecten gestart zijn in 2014 verwachten we in 2015 een deel hier van gerealiseerd te zien. De projecten pagina zal dus binnenkort aangevuld worden met een aantal mooie projecten!






Nieuwe EPC eisen nieuwbouw per 1 januari (woningen naar 0,4) - 15/12/14


daglichtwoning

De Energie Prestatie Coëfficiënt EPC geeft de eisen weer waar gebouwen aan moeten voldoen qua (zoals de naam doet vermoeden) energie prestatie. Hier wordt verbruik van het gebouw afgewogen tegen wat het gebouw zelf op kan wekken. Die eis wordt voor vele functies aangescherpt. Als voorbeeld willen we de woningbouw nemen, de eis gaat hier van 0,6 naar 0,4 met in het achterhoofd dat de volgende stap in 2020 naar 0,0 zal leiden. Dit zegt u wellicht niet veel. Maar deze stap van 0,6 naar 0,4 zorgt er eigenlijk voor dat om hier aan te voldoen alle nieuw te bouwen woningen voorzieningen op het dak gaan krijgen. In principe zal het met enkele zonnepanelen (voor opwekken energie) of zonneboilers (voor directe verwarming water) kunnen, maar zonder is bijna onmogelijk.

De afgelopen jaren hebben wij al enkele woningen gerealiseerd die al ruim voldoen aan de eisen van de toekomst, met woningen die richting 0,0 (bijvoorbeeld Villa aan het Spaarne). Dit is dan ook iets wat wij al jaren graag nastreven.

Wij hebben in ieder geval veel kennis op het gebied van energiezuinige gebouwen. Wij denken, zoals we in onze visie hebben weergeven, dat de duurzame maatregelen op technisch vlak goed moeten worden geïntegreerd in het ontwerp. Wanneer men alleen maar energiebesparing nastreeft krijg je veelal lelijke gebouwen met weinig openingen, matige materiaalkeuzes en slechte detaillering op het gebied van architectuur. Wij hebben waren en zijn helemaal voorbereid op de nieuwe eisen en geloven ook met deze eisen (en misschien meer) mooie projecten te kunnen ontwerpen en realiseren.

Voor meer informatie voor gevolgen voor nieuw te bouwen gebouwen kunt u hier (link) kijken en daarnaast kunt u direct het ontwerpbesluit van de overheid bekijken (link). Uiteraard moeten de waardes en eisen van de overheid aangehouden worden (mocht er een wijziging komen of een foutje in ons bericht sluipen).






Wij mochten een lezing geven tijdens de Architectuur Biënnale Venetië - 28/11/14


daglichtwoning

De wereldwijd bekende en geroemde architect Rem Koolhaas (architectenbureau OMA) was de curator van de Architectuur Biënnale van Venetië. Dit is een tweejaarlijks evenement in Venetië waar architectuur wereld uit vele landen zich door middel van tentoonstellingen en paviljoens presenteert aan elkaar. Normaal duurt dit event drie maanden maar door het enorme voorafgaande onderzoek voor deze editie was het nu zes maanden durend.

Wij waren geselecteerd door OMA om ons antwoord en onze visie te geven op de vraag: Wat is de rol van de architect (nog) in 2024. Wij hebben dit beantwoord vanuit het verband tussen architectuur (en de architect) en een economie, eerst door terug te kijken naar het verleden, gevolgd door een blik naar de toekomst. Onze lezing was onderdeel van een grotere discussie en volledig dagprogramma wat het zeer inspirerend maakte.

Een bezoek aan Venetië in november is al geweldig en mooi (zoals de foto duidelijk maakt), maar dit gecombineerd met een samenkomst van gepassioneerde architecten was een unieke gelegenheid.

Onze visie en kritiek maakte veel los bij het publiek en de aanwezige experts en leidde tot discussie die precies ging over waar het in onze ogen over moet gaan: hoe verantwoordelijk en belangrijk de architect is of moet zijn binnen de maatschappij.

Ons gesproken betoog kunt u hier vinden op onze website bij het onderzoek deel, hier (klikt u voor) de link.






Vanaf 1 november meer bouwen met minder regels - 28/10/14



Op 1 november treden er enkele invloedrijke nieuwe en/of aangepaste regels voor vergunningen en bouwen in werking. U leest hier meer over op de website van de overheid in dit artikel 'Meer bouwen met minder vergunningen vanaf 1 november' (link).

Voor vele particuliere woningbezitters is één onderdeel zeer interessant. Het vergunningsvrij vergroten van het hoofdgebouw wordt uitgebreid van 2,5 naar 4 meter. De gemeente kan altijd andere of aanvullende eisen stellen voor uw woongebied of uw woning (denk bijvoorbeeld aan stadsbescherming), maar in principe wordt er meer mogelijk.

Daarnaast wordt het onder andere ook mogelijk om in het achtererf bij een woning een woongelegenheid voor mantelzorg te plaatsen en ook voor bedrijven en ontwikkelaars wordt er meer mogelijk in relatie tot leegstaand vastgoed.






Ons ontwerp voor daglichtwoning in Amsterdams inspiratieboek - 06/10/14


daglichtwoning daglichtwoning

De gemeente Amsterdam heeft in navolging van de gemeente Den Haag een inspiratieboek opgesteld voor mensen die willen zelfbouwen in Amsterdam. Een goed initiatief wat vooral bedoeld is en moet zijn als inspiratie en niet als een catalogus. Mensen die willen zelfbouwen en een kavel in Amsterdam kopen krijgen zo een kans een architect te vinden die bij hun wensen past.

Ons ontwerp is ontworpen denkend vanuit de ervaring van een toekomstige bewoner, waar in de optimale ervaring van daglicht en ruimte voorop staat. Mooie raampartijen, een vide in de woonkamer, een vrije hoogte van drie meter op de begane grond, een daklicht boven het trappenhuis en een 'daglichtkamer' op de tweede verdieping zorgen voor veel natuurlijk daglicht en ruimtelijkheid. Daarbij is het een energie neutrale woning. De gevels zijn onder andere bekleed met fraaie verticale houten delen die de woning een mooie natuurlijke uitstraling geven.






Dit is design en is goed: Een superdunne papieren portemonnee! - 09/09/14


paprcuts paprcuts2 © paprcuts

Even weer een bericht over iets heel anders, maar wel over iets waar wij ons heel goed in kunnen vinden en waar wij enthousiast over zijn.

Het Duitse Paprcuts (link) is een initiatief wat de papiersoort Tyvek® gebruikt om hiermee zeer dunne, papieren hoesjes te maken, van pad hoes tot portemonnee. Wij kwamen het tegen in Berlijn en hebben uiteraard een telefoonhoesje gekocht. Het is in onze ogen zo een goed concept omdat het enerzijds innovatief is qua materialen en qua concept, maar anderzijds ook gewoon heel mooi is. Het is praktisch maar heeft ook schoonheid.

Eenmaal thuis hebben we meer informatie opgezocht en zij blijken nu ook een crowdfunding campagne te hebben. Wij hebben in ieder geval ook portemonnees besteld, maar ons bericht is uiteraard niet bedoeld om u iets te verkopen.

Wel om u op de hoogte te stellen van dit mooie concept.






Architectuur gerelateerd Onderzoek - 14/08/14


ondergronds © derksen|windt architecten

Als architecten zijn wij naast onze lopende projecten altijd bezig met onderzoek rond diverse thema's die ons zo interesseren dat wij ons hier in willen verdiepen. Soms is dit aan een project gerelateerd, maar dit staat veelal los van ons lopende werk. Of met andere woorden is voor ons lopend werk. Op het onderzoek gedeelte van onze website vindt u vijf thema's waar wij mee bezig zijn en/of bezig zijn geweest. De thema's sluiten eigenlijk allemaal aan bij het voor ons zeer belangrijke 'vanuit de ervaring' ontwerpen.






Erg mooie illustratie van Claudine O'Sullivan - 24/06/14


© Claudine O'Sullivan

In dit nieuwsbericht geen gebouw of iets wat met architectuur of techniek te maken heeft, maar wel met kunst. Tijdens het zoeken naar een mooie referentie voor een project kwamen we deze opvallende en kleurrijke illustratie tegen. Het is een bijzonder kunstwerk van Claudine O'Sullivan die illustraties maakt met behulp van traditionele technieken waarbij ze veelal dieren abstract weergeeft. Deze tekeningen van een beer is gemaakt van potlood en valt op door de uitgesproken kleuren en lijnen. Het is alsof de lijnen en kleuren het schreeuwen van de beer accentueren! Erg mooi vinden wij, een bezoek aan haar website en facebook pagina is zeker aan te raden.






'Van de zelfbouwers met een bouwteam zou maar liefst 100% weer zelf bouwen' - 16/05/14



De TU Delft heeft samen met OTB een onderzoek gedaan waarbij het zelfbouwproces wordt geëvalueerd in Almere. Waarom Almere? Omdat hier relatief gezien zeer veel zelfbouw wordt gerealiseerd. Het doel is dat dit ook in andere gemeenten meer gaat gebeuren en dit lijkt ook in de recente jaren steeds meer zo te zijn.

Het onderzoek is volledig te bekijken op ikbouwmijnhuisinalmere.nl en specifiek via deze link. Dat de zelfbouwers zo enorm tevreden zijn met het traject wat ze doorlopen hebben, en daarbij zelfs maximaal tevreden wanneer ze hebben gewerkt met een bouwteam, is een positief inzicht.

Een bouwteam houdt in dat de opdrachtgever samen met de architect en de aannemer en eventuele andere adviseurs in een team werkt. En dat al vroeg in het proces. Wij hebben dit al voor meerdere projecten gedaan en dit blijkt vaak voor alle partijen te zorgen dat er hogere kwaliteit tegen lagere kosten kan worden gerealiseerd.






Voor project 'de Kuip' nog 2 gegadigden die beiden uitgaan van bestaande kuip - 03/04/14


© BAM/A&E © Red de Kuip

Het proces om tot een nieuw stadion te komen wordt al ruim twee jaar door zeer veel publiek gevolgd en het is een achtbaan geweest van richtingen waarin het ging. Eerst leek nieuwbouw bijna zeker, nu zijn er van de zeven serieuze gegadigden twee kandidaten over gebleven die beiden uitgaan van het bestaande stadion. In onze ogen is dat laatste een goede keuze. Ergens anders nieuwbouw plegen en dan een stadion met een enorme capaciteit leeg laten staan of gebruiken met een 'excuus-functie' is niet goed. Ondanks dat het nieuwe stadion wellicht meer zou kunnen bieden en meer geld oplevert, staat de oude kuip er nou eenmaal al, en daar moet men mee omgaan.

Dat kun je op twee manieren doen vinden wij: 1. slopen en iets nieuws bouwen of 2. het oude laten staan en opwaarderen. De derde optie om het te laten staan en dan ergens anders nieuw te bouwen is alleen een optie als er werkelijk een goede nieuwe functie is voor het oude stadion waar ook werkelijk behoefte aan is. En naast dat de keuze voor optie twee de meest duurzame keuze is, is er altijd bij dergelijke projecten een emotioneel aspect wat zeer belangrijk is.






Nog enkele mooie foto's van de renovatie van het pompgemaal - 13/02/14




Wij hebben nog enkele foto's van het renovatie project 'Samensmelting oud pompgemaal en nieuw speelplein' die wij in het najaar van 2013 gemaakt hadden bij een bezoek aan het project. Deze willen we toch nog graag met u delen. Het beeld op een ietwat heiige en mistige dag werkte in onze ogen goed.






Beste wensen voor 2014 met mooie foto van heel goed gebouw - 06/01/13


© Claudiu Fabian Milea

derksen|windt architecten wenst u al het beste voor 2014. We hopen op een mooi jaar voor iedereen. In de architectuur wensen wij iedereen een 2014 waar in vele mooie projecten gestart en gerealiseerd mogen gaan worden.

Bij deze nieuwjaarswens hebben we een mooie foto toegevoegd van een gebouw wat in onze ogen heel goed gelukt is, het opera house van Oslo. Ook de foto door Claudiu Fabian Milea (link naar blog) is zeer geslaagd. De beste wensen.






Ontwerp prijsvraag Building for Bouwkunde online, vier jaar na dato - 22/11/13



In 2009 was er de grote prijsvraag voor het nieuwe bouwkunde genaamd 'Building for Bouwkunde'. Aangezien wij in het eerste half jaar van 2008 afstudeerden aan diezelfde faculteit die in vlammen op ging deden wij hier met ons één jaar bestaande derksen|windt architecten aan mee. Wij maakten een in onze ogen goed ontwerp met een sterk concept en dachten dit met enkele dagen uit te kunnen werken naar het niveau waarop wij het wilden presenteren. Helaas lukte dat niet, hier was werkelijk meer tijd voor nodig. Les geleerd. Uiteraard daardoor niet goed genoeg kunnen presenteren en geen selectie kunnen afdwingen. Maar de afgelopen jaren bleef het idee hangen om enkele mooie renders van het ontwerp te maken.

Aangezien onze stagiair Lennard zeer handig blijkt hierin, is hij twee weken in het oude project gedoken en heeft hij deze goede en mooie renders gemaakt. Dus bij deze, iets later dan gepland, het project Building for Bouwkunde bij de projecten.






WIJ ZIJN TROTS. Internationale media DESIGNBOOM en ARCHDAILY publiceren het project samensmelting pompgemaal en speelplein op de voorpagina! - 23/10/13




Na de media aandacht voor het project Cafetaria van Ruyven zijn we erg trots u te vertellen dat ook het project 'samensmelting pompgemaal en speelplein' te Delft heel veel aandacht krijgt. Wellicht denkt u als volger van ons dat bijvoorbeeld Designboom bijna ieder project publiceert. Want we staan er weer op. Maar dit is werkelijk bijzonder. En dit keer heeft ook Archdaily besloten ons te publiceren. Samen zijn deze magazines, met miljoenen bezoekers per maand (letterlijk miljoenen) de grootste design en architectuur magazines wereldwijd.

Deze toonaangevende media krijgen vele aanmeldingen waarvan maar heel weinig projecten op de voorpagina komen. Maar wij, als klein Neerlands architectenbureau, staan vol op de voorpagina (print screen Designboom en Archdaily). Daar zijn we trots op en dat laten wij u graag weten!

De link naar de projectpagina voor Archdaily en Designboom: Transparent Fusion / derksen | windt architecten (Archdaily)
derksen windt architecten fuse pumping station + playground (Designboom).






Zeer inspirerend idee: Phonebloks (wellicht ooit toe te passen binnen de architectuur!?) - 23/09/13


©www.phonebloks.com

Allereerst is het Phonebloks concept zeer sterk en is dit met het oog op de toekomst, met steeds meer continu veranderende behoeften en minder voorradige grondstoffen, een heel goed idee. Daarnaast zijn ook het filmpje en de website goed gemaakt.

De Nederlandse bedenker Dave Hakkens verdient veel credits voor dit goede concept wat op het moment dat wij erover schrijven al bijna 300.000.000 mensen bereikt. Om het initiatief via de social media te steunen en uit te dragen kunt u hier klikken. Wij hebben dat in ieder geval vast gedaan!






Vertrouwen in de economie - 09/07/13



De economische situatie in Nederland lijkt vooral een probleem in vertrouwen. Het begint onderaan, wanneer de consumenten (dus wij allemaal) weer zouden gaan consumeren trekt de economie naar boven toe zeer waarschijnlijk aan. Maar waarom gebeurt dit dan niet?

Het is heel menselijk om bij een minder goed vooruitzicht of minder duidelijk vooruitzicht angstiger te worden. En de politiek doet er de laatste jaren alles aan om vanuit angst te regeren. Iedere bezuinigingsaankondiging doet het vertrouwen weer pijn. Hierdoor gaat de economie nog moeilijker draaien, en is er een jaar later weer een bezuiniging nodig volgens de maatstaven van onze regering. Het is geen regeren maar reageren. Hier hebben we niet veel aan. Wanneer er duidelijkheid komt ontstaat er zekerheid en daarmee een ondernemersklimaat. Helaas kunnen wij hier niet veel aan doen. Hoogstens goed nadenken bij de volgende verkiezingen.

Maar het rondje, wat nu de verkeerde kant op gelopen wordt, moet andersom gelopen gaan worden. Een patroon moet doorbroken worden. Ook wij als ondernemende Nederlanders moeten een positieve instelling aannemen. Uiteraard is het nu rustiger bij bedrijven en winkels, en uiteraard zijn er veel mensen die het werkelijk lastiger hebben dan voor 2008, maar het helpt niet dat alleen te benadrukken. Dat is die tendens waarin we nu al vijf jaar zitten en we schieten daar werkelijk helemaal niets mee op.

Misschien is het te simpel gedacht, maar misschien is het niet ingewikkelder dan dit: Positief blijven kijken naar kansen in de toekomst, in plaats van alleen maar kijken naar de donderwolken en wellicht zwaardere tijden die komen. Als mensen werkelijk proberen door te pakken en voort te gaan, in plaats van krampachtig aan de bestaande situatie vast te houden, zou alles weleens sneller goed kunnen gaan dan nu gedacht.






Cafetaria van Ruyven ook gepubliceerd door vooraanstaand FRAME web - 14/05/13




Enkele weken geleden konden wij u melden dat ons ontwerp van Cafetaria van Ruyven door diverse media is opgepikt, zowel nationaal als internationaal. Ditmaal verdient de plaatsing door het vooraanstaande FRAME extra aandacht, aangezien dit een zeer gerespecteerde uitgever is die eens in de paar dagen een architectuur project uit de wereld uitlicht. En zij hebben gekozen voor ons project. U vindt het artikel hier en in het algemene nieuws hier.






PUBLICATIE OP VOORPAGINA DESIGNBOOM!!! Hét online magazine qua architectuur en design - 16/04/13




We zijn als architect erg trots dat het door ons ontworpen Cafetaria van Ruyven veel aandacht blijkt te krijgen van diverse media. Zo werd het in Nederland al op architectuur.nl geplaatst en opgenomen in de veel gelezen in de Benelux verspreidde nieuwsbrief van bouw en wonen. Maar nu is het internationaal opgepikt door het zeer vooraanstaande architectuur en design magazine designboom. Een magazine wat ook wij altijd vol enthousiasme lezen en bekijken. En nu staat daar opeens ons project op de voorpagina. Met een direct bereik (onder andere via social media en nieuwsbrief) van honderdduizenden (letterlijk) volgers en lezers. Ja, wij zijn trots.






Manufactured landscapes - the photographs of Edward Burtynsky - 13/03/13


© Edward Burtynsky, courtesy Nicholas Metivier Gallery, Toronto

Manufactured landscapes - the photographs of Edward Burtynsky is een fascinerend boek met een unieke verzameling foto's van Edward Burtynsky dat, of u dit als lezer nou wilt of niet, zeer belangrijke maatschappelijke thema's aansnijdt en de lezer laat denken over de westerse maatschappij. Wij hebben dit boek zelf aangeschaft en het mooie is dat wanneer je de foto's los bekijkt, als foto's op zich, het ook prachtige beelden zijn. Dit maakt het een spannende collectie die wij zeker aanraden.






Säynätsalo stadhuis van Alvar Aalto - 11/02/13


© Addison Godel

Wij willen u in dit deel van onze website graag op de hoogte brengen van 'dingen' die wij mooi en interessant vinden. In dit geval is dat een ontwerp van de Finse architect Alvar Aalto, die van 1923 tot 1976 architect was, voor het stadhuis van Säynätsalo gelegen in Finland. Aalto was, in de tijd dat strakke, industriële en modernistische gebouwen erg populair waren, veel bezig met natuurlijke materialen, vormen en structuren. Voor dit stadhuis ging hij qua indeling uit van een Italiaans aandoende binnenplaats waaromheen de functies zijn gelegen.

Het lag wellicht voor de hand om de wanden rond de binnenplaats van glas te voorzien. Zijn keuzes van de vormen en materialen voor de functies die hier omheen liggen zijn echter bijzonder en bijzonder mooi. Het is een compositie van vlakken metselwerk die samen een spannend en levendig beeld geven. Het stadhuis is aan de zijde die wij tonen op de foto (link) bijna een dorp waarin je binnenkijkt en dit geeft een vertrouwelijk en toch zeer boeiend beeld.






Goede feestdagen en een inspirerend 2013! - 21/12/12



Wij wensen u namens derksen|windt architecten hele goede en ontspannen kerstdagen toe en we hebben weer heel veel zin om, wellicht samen met u, in 2013 mooie ontwerpen te maken en realiseren. Eén van onze projecten die we begin 2013 gaan opleveren is een renovatie in Delft. We hebben al eerder een foto getoond van de voortgang aan het metselwerk. Hierbij nog een kleine sneak-preview.






Duurzaam Gebouwd Congres - 21/11/12



Het kennisplatform duurzaam gebouwd hield afgelopen donderdag 15 november een congres waaraan wij deel hebben genomen. Het een inspirerend congres dat inzicht gaf in de lopende en komende ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen. Daarnaast wordt duidelijk wat er op ambtelijk niveau speelt, zowel landelijk als lokaal. Voor de website duurzaamgebouwd.nl hebben we een verslag geschreven met een samenvatting van het congres.






Eerste kijkje: renovatie Delft start met herstel metselwerk - 30/10/12




Een eerste kijkje bij de bouw van ons recente project, een renovatie van een klein industrieel gebouw te Delft. De bouw start met herstelwerkzaamheden aan het metselwerk. De volgende stappen zijn herstel en vervanging van boeidelen ramen en (rol)deuren. Daarna komt ons ontwerp werkelijk tot uiting door een tweede gevel voor het gebouw. We houden u op de hoogte, zullen u af en toe kijkje geven in het project en wanneer het af is komt er een mooie reportage van.






Video: hoe wordt de beroemde stoel 'Series 7' gemaakt? - 04/10/12



Arne Jacobsen ontwierp in de twintigste eeuw vele meubelen. Hieronder valt de in zijn eenvoud zeer mooie stoel 'Series 7'. Deze wordt geproduceerd door het Deense bedrijf Fritz Hansen (link). Zij hebben een kijkje in hun keuken gegeven met deze prachtig gemaakte video 'The making of Series 7'. Hopelijk raak u net als wij geïnspireerd door dit vakmanschap.






Zeer mooi project: stoel van 10.000 rietjes door Scott Jarvie - 05/09/12


© Scott Jarvie

Deze stoel is gemaakt naar observaties van de structuren van bomen. Op de 'website van Scott Jarve wordt dit verder toegelicht met beeldmateriaal. Maar het eindresultaat op zich is een ding dat in onze ogen prikkelt en een zekere schoonheid herbergt.






ervaring van architectuur: Schoonheid in Iran - 24/05/12


© Maarten Krijger

Deze mooie foto is enkele jaren geleden genomen door één van onze reisgenoten op een reis naar Iran. Dit is een land wat qua architectuur overweldigend mooi bleek te zijn.
Maar naast de fraaie, in goede staat verkerende gebouwen waren er ook prachtige oude steden en complexen. Zo ook in Pasargad.
Deze stad werd omstreeks 550 voor Christus gesticht door Cyrus de Grote. Naast de bijzonder mooie ligging boven op een berg, bood dit oude complex ook een prachtige ruimte met mooie lichtinval. Dit wilden wij met u delen.






In Het Houtblad met interview en foto's - 03/05/12




'Aan het meanderende Spaarne staat in een lint van oude boerderijen en een paar strakke villa's in de Haarlemse polder een landelijke villa met een facetdak dat je doet uitzien en omzien. De 23 driehoeken en veelhoeken spannen de kroon: er komt geen spant aan te pas. Achter het ontwerp van deze villa schuilen twee jonge, gedreven en ambitieuze architecten: Jeroen Derksen en David Windt.' (tekst Margo Verbiest, Het Houtblad)
U kunt de editie van Het Houtblad van deze maand bestellen via de website van Het Houtblad.






OmnesViae: Tabula Peutingeriana - 31/01/12


© https://omnesviae.org/nl/

"Voer onder 'Iter vestrum' (latijn voor 'Uw reis') bij 'ab' (van) en 'ad' (tot) een plaatsnaam in zoals te vinden op de Peutinger kaart. Na invoer van enkele tekens zullen alle passende namen getoond worden. Voor sommige steden kan de hedendaagse naam ingevoerd worden. Let op dat dikwijls een 'v'- in plaats van een 'u'-teken wordt gebruikt. Idem dito voor de 'i' en 'j'. Klik op 'Ostendere' ('Toon het') om onder 'Iter brevissimum' de kortste route getoond te krijgen."
Dit is de beschrijving op de google maps site omnesvitae. Een ongebruikelijke beschrijving. Dit is echter geheel te verklaren aangezien het hier om een kaart gaat uit de Romeinse hoogtij dagen op de website omnesviae.org. Ook dit is zeker een bezoek waard!






De beste wensen voor 2012 - 23/12/11


© Rob SchlÜter

derksen|windt architecten wenst u een gelukkig nieuwjaar! Nu het einde van 2011 nadert kunnen we terug kijken op een goed jaar waarin we mooie ontwerpen hebben gemaakt. De mooie villa aan de Spaarne oever, een fysiopraktijk die ingrijpend verbouwd wordt, de verbouwing in gemeente Midden Delfland die is opgeleverd en de hieronder vermeldde start van de bouw van cafetaria van Ruyven. We kijken uit naar 2012, net zo'n inspirerend jaar als 2011!






'Ik zie daar een kerk, daar zal het centrum zijn' - 06/09/11




Het kerk-gebouw verliest tegenwoordig in Nederland zijn oorspronkelijke functie. De afname van kerk bzoekers in sommige delen vanNederland zorgt voor leegstaande, maar mooie gebouwen. Echter, de kerk verliest niet alle functionaliteit. De kerk is namelijk van oudsher letterlijk het middelpunt van de stad en van de samenleving.
Mensen oriënteren zich nog steeds door bij aankomst in een stad te zoeken naar kerktorens.






slechte ontwikkeling: welstand eindhoven afgeschaft - 23/05/2011


Gemeente Eindhoven heeft als tweede gemeente van Nederland de welstandcommissie af geschaft. Vele particulieren in Nederland hebben de welstand vervloekt wanneer zij hun schuur niet mochten verbouwen of een dakkapel niet mochten plaatsen, daar is de welstand ook wat te ver in gegaan. Maar de welstand heeft absoluut waarde bij nieuwbouw projecten (van woonhuis tot kantoor of museum), bij renovatie van waardevolle gebouwen en bij het bepalen van de waarde van gebouwen. Anders wordt er op los gesloopt, wordt er efficiÎnt maar lelijk gebouwd, en gaat het geld de gebouwde omgeving (nog meer) domineren. Dat Eindhovens voorbeeld maar niet doet volgen.






derksen|windt architecten in de cobouw - 12/04/11




Het bouwblad Cobouw heeft een artikel geschreven over de bouw van de door Jeroen Derksen en David Windt, derksen|windt architecten, ontworpen villa. Het bijzondere aan de villa is het dak dat uit meerdere houten panelen bestaat die in vorm als in afmeting verschillen. Het mooie dak geeft een eigentijdse uitstraling aan een traditionele typelogie.






Voortgang bouw villa spaarne oever - 15/01/11




Zo nu en dan geven we een update over de voortgang van onze projecten die gebouwd worden. Zo krijgt u reeds inzicht in de lopende projecten, wanneer deze dan opgeleverd worden komen de uiteindelijke foto's onder projecten op de website te staan. Na de strenge winter met sneeuw en vorst is afgelopen week de eerste verdiepingsvloer geplaatst bij ons project. Tegelijkertijd is op de begane grond het metselwerk met de grote raamopeningen zichtbaar aan het worden.






Mooie witte make-over - 21/12/10




Onze omgeving is in één nacht enorm veranderd door de gevallen sneeuw. Eerder deze maand was het geleidelijk wit geworden, maar deze sneeuw was weer gesmolten. Nu was er met tientallen centimeters sneeuw in één nacht een witte wereld. Dit blijft een bijzondere transformatie, een wereld vol van steen en bestrating krijgt opeens een 'make-over'. Het is nu genieten van het nieuwe landschap, zowel in het wit geworden groen als in de wit geworden stad.






eerste aanvraag bouwvergunning via WABO - 08/10/10


© gemeente Midden Delfland

Sinds 1 oktober 2010 is de nieuwe Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht, WABO, in werking getreden.Hiermee is het mogelijk digitaal een bouwvergunning aan te vragen, wat de aanvraag efficiënter maakt. Aangezien derksen|windt architecten de eerste partij was die een vergunning volgens de WABO aanvroeg in gemeente Midden Delfland, moest dit gevierd worden met o.a. Jeroen Derksen en de wethouder van Ruimtelijke Ordening.






Wat is een mooie, goede en ideale plafondhoogte? (deel 1) - 21/03/17


plafondhoogte

De plafondhoogte van de ruimtes waarin wij leven is een zeer belangrijk onderdeel van hoe we die ruimtes ervaren. Het is goed om te zeggen dat die ervaring en het waarderen van de ruimte nauw samenhangt met materialisering en kleuren, met daglicht en zicht en met de overige afmetingen van de ruimte. Dan is het interessant om onszelf af te vragen of we een ideale plafondhoogte kunnen bepalen los van alles?
Dit is moeilijk, maar wel leuk en interessant om hier te bespreken. Wanneer we de vraag toepassen op de woningen zoals we die kennen, startend bij 50 a 60 vierkante meter appartementen tot 180 a 200 vierkante meter woningen en we vragen onszelf: Wat nou als je een dergelijke woning mag bouwen, met de afmetingen waar je momenteel ook toe komt, maar je mag de plafondhoogtes zelf kiezen zonder aan geld te denken. Waar kom je dan op uit?
Nog interessanter wordt het als we het volgende meenemen: In Nederland zijn er eisen aan de minimale plafondhoogte (Iets wat zeker niet vanzelfsprekend is in andere landen). In het bouwbesluit van 1992 werd een minimum van 2,4 meter geëist, momenteel is dit sinds het bouwbesluit van 2003 2,6 meter. Maar de jaren '30 woningen, waar plafonds vaak pas op 2,7 a 2,8 meter beginnen, zijn momenteel zeer in trek, mede door de hogere plafonds. Moet het bouwbesluit worden aangepast zodat we met meer hoogte (= kwaliteit?) wonen? Of moeten de eisen helemaal weg en is het aan iedere persoon? Of...






Kijk, geniet en wees verwonderd - 15/12/16



© Theo Jansen

De kunstenaar, uitvinder en wetenschapper Theo Jansen creëert fascinerende 'strandbeesten'. Ingenieus ontworpen skeletten die voort kunnen bewegen en bestaan 'zonder te eten' en kunnen 'lopen op de wind' (naar de woorden van Theo Jansen).
Kijkt u naar de betoverende beelden, voor meer informatie kijkt u op zijn website strandbeest.com (link).






Daglicht en tegel - 11/10/16




Een time-lapse van het veranderen van materialen, in dit geval tegels, onder invloed van zonlicht en in dit geval zonwering. Uiteraard is dit een experiment tussendoor, maar wel leuk om te delen dachten wij. Het is aansluitend en onderdeel van ons onderzoek naar daglicht waarover u hier (link) meer vindt.







Kijkt u hier eens: Archined, onafhankelijk platform voor de architectuur - 16/08/16


archined © Archined

De website Archined is een online platform wat 20 jaar geleden is opgericht met als doel onafhankelijk kennis te verspreiden en debat te voeren over de gebouwde omgeving. Uiteraard staan er op deze website diverse projecten en zijn er fraaie referenties te vinden, maar vooral de artikelen door andere mensen actief binnen de stedenbouw en/ of architectuur zijn in onze ogen een verrijking. Als dit u interesseert is deze website zeker de moeite waard. Het recente artikel 'De Prudential, Warschau' door Ton Verstegen is een voorbeeld van een boeiend artikel.






Artikel door ons in Architectuur & Stedebouw: 'Krimp moet bestreden worden... Of niet?' - 28/06/16


© Stedebouw & Architectuur

Ons onderzoek over krimp (lees meer hier) heeft geleid tot een verzoek aan ons om een artikel te schrijven voor het magazine Stedebouw & Architectuur. Uiteraard zijn wij hier op ingegaan, het resultaat leest u hier (klik om pdf te openen).






Artsy, een website om online kunst te bekijken en ontdekken - 04/05/16


© Artsy

De website Artsy heeft een enorme database met kunst online staan. Er is bijvoorbeeld informatie over de kunstenaars zelf, en daar staan gelijk veel werken van die kunstenaars bij. Zeker de moeite waard om eens te kijken en heel goed om te onthouden wanneer u op zoek bent naar bepaalde werken van kunstenaars. Tot slot is het ook interessant er gewoon rond te kijken en kunst te 'ontdekken'.

De lichtkunstenaar James Turrell hebben wij eerder in ons blog genoemd en is ook hier (link) te vinden. Veel inspiratie en plezier toegewenst.






Ontwerpend onderzoek naar Krimp gebieden in Nederland - 11/03/16




Nederland, maar ook de rest van Europa, kent een aantal gemeenten en regio's die te maken hebben met dalende bevolkingsaantallen en een veranderende samenstelling van bewoners, ook wel krimp gebieden genoemd. Jongeren verhuizen naar de grote steden en de dorpen vergrijzen. Krimp geeft leegstand van woningen, kantoren en lege winkelstraten wat een grote impact heeft op de ruimtelijke ontwikkeling en kwaliteit van de leefomgeving. Vaak wordt Krimp bestreden door te investeren in winkelgebieden en door meer woningen in het hoge segment te bouwen om zo meer inwoners aan te trekken.

Vanwege onze interesse in de gebouwde omgeving hebben wij onderzoek gedaan naar zowel de oorzaak als mogelijke strategieën tegen krimp, waarbij 'acceptatie' een impopulaire maar goede en duurzame oplossing lijkt. Een stad, dorp of regio wordt dan gedwongen na te denken over zijn kwaliteiten om deze vervolgens te benadrukken. Dit zorgt voor het versterken van de kwaliteit van de leefomgeving voor de huidige bewoners waardoor de daling stopt en een stijging zelfs weer mogelijk gemaakt kan worden. Versterk bijvoorbeeld het historische centrum door een betere toegankelijkheid en identiteit en investeer niet in de winkelstraten met de leegstaande winkelpanden. Pak de oorzaak aan bij de basis en voorkom 'pleister plakken', alleen daarmee creëer je een duurzame en stabiele toekomst.

Lees het volledige artikel op onze onderzoekspagina






Een houten stoel die 'zelf' groeit tot stoel - 10/02/16


© Gavin Munro / Full Grown

De Engelse ontwerper Gavin Munro heeft een ingenieuze en eigenlijk zeer oorspronkelijke methode bedacht om meubelen zelf te laten groeien tot meubelen. Zijn visie is om helemaal terug naar de basis te gaan en gebruik te maken van wat de natuur te bieden heeft. Alleen dan wel gestructureerd of misschien gestuurd door de mens.

Op de website is meer te lezen over hoe de stoelen uiteindelijk vorm krijgen. Maar, en dat maakt het voor ons zo heel erg interessant, het eindproduct is ook heel erg fraai. Vaak leiden duurzame initiatieven tot ontwerpen die ook eruitzien alsof dat voorop is gesteld. Maar hier is er een basisprincipe van hoe bijvoorbeeld en stoel geconstrueerd wordt, en dat is verfijnd en levert interessante en mooie meubelen op.






Ontwerp nieuwe entrees voor flat op onze projectenpagina - 17/12/15



Wij mochten voor een grote Vereniging van Eigenaren van een flat een ontwerp maken voor twee nieuwe entrees. Dit ontwerp is zeer positief ontvangen, (nog) niet gebouwd, maar zeker de moeite waard (in onze ogen) om dit met u te delen.






'Opdrachtgever gezocht' voor geprint houten huisjes - 26/10/15


© Wikihouse

Het is werkelijk mogelijk een huis te bouwen door houten platen te laseren (het printen) en deze vervolgens op te bouwen. Sterker nog, dit opbouwen kan met enkele dagen. Uiteraard moet er dan een fundering zijn en de aansluitingen moeten klaar zijn, maar het huis zelf kan met een week worden gebouwd. Hoe vernieuwend is dat?

Het concept is bedacht en uitgewerkt door de mensen van Wikihouse maar is bedoeld om vrij gebruikt, verbeterd, uitgewerkt en toegepast te worden. De mogelijkheden zijn enorm: denk bijvoorbeeld aan het snel terug bouwen van woningen in rampgebieden, het bouwen van goede huizen in ontwikkelingsgebieden, maar ook het naar eigen ontwerp bouwen van fraaie houten paviljoenachtige huizen.

Wij zijn erg enthousiast, en daarom deze titel, met een soort knipoog uiteraard. Maar het lijkt ons heel interessant en verfrissend om samen met u volgens het Wikihouse systeem iets te ontwerpen en te bouwen. Dus: OPDRACHTGEVER voor GEPRINT HOUTEN (buiten of tuin) HUISJE GEZOCHT!






'Iedereen een basisinkomen' wat is het idee nou precies en is het interessant? - 16/09/15



Als architecten zijn wij zeer geïnteresseerd in wat er gebeurt in de maatschappij. Zoals we in eerdere nieuwsberichten schreven heeft het samenkomen van mensen, de samenleving in het algemeen en de ervaring van de mensen onze hoogste aandacht. Wij proberen zelfs te ontwerpen vanuit ideeën over deze zaken en doen onderzoek naar gedrag en ervaring.

Wellicht heeft u de laatste tijd ook gehoord dat er veel te doen is rond een idee om een 'basisinkomen' in te stellen. Dit is een principe waarbij iedere inwoner, zonder enige voorwaarde, een bepaald inkomen krijgt. Zonder werk, zonder bijdrage. Dat basisinkomen krijg je altijd en daar kun je altijd op terug vallen. Wat er interessant aan is, is dat dit decennia geleden al getest is. U zou wellicht verwachten dat een volledige bevolking dan stopt met werken, maar in eerdere testen over meerdere jaren heen bleek het tegenovergestelde te gebeuren. De mensen gingen meer interesse tonen in wat ze deden, het verzuim daalde en er kwam een positievere insteek over werk in het algemeen. Uiteraard zullen er mensen profiteren, maar de vraag is hoeveel mensen profiteren er nu? En wordt dat niet veel minder wanneer je het omdraait? Wanneer er eigenlijk geregeerd wordt vanuit normen en waarden, meer dan vanuit handhaving? Het is het totale omgekeerde van hoe we nu denken.

Maar wie betaalt dit? Momenteel is handhaving en alle bureaucratie rond alle mogelijke toeslagen en uitkeringen een enorme kostenpost voor de overheid. Dit zou geschrapt kunnen worden en levert miljarden op. Daarnaast betalen we ook nu belastingen en wanneer je uitgaat van dezelfde situatie moet het daarmee voldaan kunnen worden. Momenteel krijgen mensen die niet werken geld, en verdienen mensen in dienst bij de overheid geld. Je zou iets kunnen zeggen dat wanneer je van het basisinkomen leeft, je de sociale banen kunt/mag/gaat willen vervullen. Banen waar de werkende en verdienende mensen sowieso baat bij hebben als ouderenzorg, kinderopvang, zorg in het algemeen, extra mensen voor de klassen, onderwijskwaliteit, jeugdbegeleiding in sport et cetera.

Enkele landen willen dit idee gaan testen. Vooral in Finland heeft een enorme meerderheid ingestemd om dit idee te gaan proberen. Zwitserland lijkt nog op wat tegenstand te stuiten maar ook hier zijn echte geluiden om dit te gaan proberen. We houden het vol interesse in de gaten. Het omkeren van 'een uitkering aanvragen als je werkloos raakt' naar 'iedereen krijgt een basis en gaat van daaruit werk doen' is in onze ogen in ieder geval het in de gaten houden waard.






Rol van de architect tot in de detaillering - 14/07/15



De laatste jaren zijn wij bij diverse, en ook redelijk veel, van onze projecten betrokken geweest tot en met de uitwerking van het ontwerp. Al klinkt dat wellicht logisch voor u, blijkt de rol van de architect in het (de laatste 10 tot 20 jaar en misschien was dit al eerder ingezet) steeds meer terug te zijn gebracht tot alleen het Voorlopig Ontwerp, met andere woorden: de echte schets en ontwerp fase. Hoe dat is gebeurd? Er zijn meerdere deel-oorzaken te noemen, maar wat voor ons een belangrijke deel-oorzaak is; de architecten zelf vonden het prima om meer en meer puur ontwerper te zijn. Dit was voor 2008 ook nog eens gemakkelijk mogelijk met werk in overvloed. Maar ook in een situatie met voldoende werk voor iedereen, waren wij het daar toch niet mee eens.

Architectuur is meer dan alleen een schets en meer dan alleen ontwerp. Het is het realiseren van die schets, van dat ontwerp, van een idee. En wanneer je dat niet doet verlies je een uitwerkingsslag waar nog heel veel in ontworpen en gewonnen kan worden. Voor werkelijk kleinere opgaven valt er regelmatig wat voor te zeggen om de schets te laten bouwen en uitvoeren door de aannemer. Doen wij ook wel eens. Maar wanneer het iets complexer en groter wordt (dat kan al zijn bij een goede uitbouw) is het detail zeer belangrijk.

Het uitwerken van de vele onderdelen van het plan verrijkt het plan vaak enorm. Ook kan er veelal winst geboekt worden door slimme detaillering, zowel financieel als qua functionaliteit (als qua uitstraling). Het detail is iets waar wij altijd een passie voor hebben gehad en zeker zullen blijven houden.






Ter inspiratie: het Duitse architectuur magazine DETAIL - 08/06/15




Er zijn diverse architectuur bladen en er blijven er ook redelijk veel bestaan. En dit ondanks dat het internet steeds belangrijker blijft worden. Het in handen hebben van fraaie referentie projecten met goede achtergrond informatie blijft waardevol. Het Duitse architectuur magazine DETAIL is zo een blad, en in onze ogen één van de beste bladen die er bestaat. Kijk voor inspiratie eens op hun website (link). (Ze hebben uiteraard ook een blog en daarbij trouwens diverse werkelijk goede architectuur boeken).






Ontwerpen realiseren - het bouwen - 21/04/15




Bij ons bureau lopen er vaak diverse projecten die in verschillende stadia zijn. Er zijn projecten waar we het eerste ontwerp maken, bij andere projecten vragen we de omgevingsvergunning aan of loopt deze procedure, en weer andere projecten starten met de bouw. Dat laatste deel is toch het deel waarin een ontwerp werkelijk gerealiseerd wordt en eigenlijk werkelijkheid wordt, voor zover het dit het nog niet is. Wanneer we een project dan ook fraai uitgevoerd tot realisatie zien komen is dat mooi. Momenteel is een periode waar (toevallig) meerdere projecten gebouwd worden. Bij deze stellen we u dan in het vooruitzicht dat u hier zeker meer van gaat zien en horen de komende maanden.






Indrukwekkende beelden van Detroit - 06/03/15


© Yves Marchand & Romain Meffre

De fotografen Yves Marchand en Romain Meffre hebben een fascinerende fotoserie gemaakt in Detroit. Wanneer je op hun website kijkt (link) raak je gefascineerd door de beelden. Wij brengen deze serie graag onder de aandacht. Het interessante er aan is dat Detroit een Amerikaanse droom was. De auto kwam op en zo ook Detroit. De stad werd in een bepaald deel enorm rijk. Vooral de leegstand van deze 'rijkdom' intrigeert. De tekst van de fotografen op hun website marchandmeffre.com/detroit vertelt dit verhaal.






gelamineerd hout als constructiemateriaal - 19/02/15




De ontwikkelingen in de bouw gaan al jaren langzaam maar zeker naar produceren in de fabriek wat kan. Vooral voor de constructieve delen van een gebouw is dit zeer interessant. Hiermee worden invloeden op de bouw van buitenaf (zoals het weer) minder invloedrijk en is het makkelijker zeer precies én snel te kunnen bouwen.

Wij hebben nu enkele projecten met gelamineerd hout als constructie materiaal gewerkt. Niet omdat we daar voorkeur voor hadden of hebben, maar omdat dit veel geld bleek te besparen voor de opdrachtgever en omdat het materiaal ons mogelijkheden gaf die wij zochten in het construeren van ons project. Slank, elegant en dus snel in de bouw.






Fascinerende kunst met licht en fotografie - 21/01/15


© Darren Pearson in samenwerking met Alex VI
© Darren Pearson

Tijdens ons ontwerpen en onderzoeken komen we regelmatig inspirerende beelden, mensen en/of projecten tegen. Zo ook de het werk van licht kunstenaar Darren Pearson. We zagen een eerste beeld van hem, keken verder, en raakten gefascineerd door wat hij (soms in samenwerking) maakt.

Door met een lichtpunt 's nachts te 'tekenen' in de ruimte terwijl de foto camera opneemt kun je blijkbaar deze beelden creëren. De foto's zijn soms genomen met een 'exposure time' van wel 180 seconden. Bekijk zijn blog hier. Kijk ook zeker naar het filmpje opgebouwd uit meer dan duizend lichtkunst beelden.






Renovatie Huis in bos gepubliceerd in mooi artikel - 23/12/14




Met onze wens dat iedereen die ons volgt en onze berichten ziet fijne kerstdagen heeft, willen we een leuk bericht met u delen. Peter Visser schreef voor Architectuur NL een artikel met de titel 'Architect Onmisbaar'. Wat interessant is aan het artikel is dat hij in gaat op verbouwingen van woningen en de rol die de architect hier in kan spelen. Zijn tekst hier is letterlijk: 'Het lijkt wel of er steeds meer particulieren overgaan tot een verbouwing van hun huis. Gelukkig wordt daar vaak een architect bij ingeschakeld, wat veelal prachtige resultaten oplevert. Er hangt natuurlijk een prijskaartje aan, maar als opdrachtgever heb je uiteindelijk misschien wel meer waar voor je geld. Als er een vertrouwensband tussen architect en opdrachtgever bestaat, dan vormt de architect een meerwaarde.'

Uiteraard sluiten wij ons hierbij aan, maar wij denken ook dat het belangrijk is dat men dit beseft. Peter Visser benaderde ons of hij ons project huis in bos als een voorbeeld mocht gebruiken om te laten zien wat die meerwaarde kan zijn. Dat is een mooi compliment.

We wensen u fijne dagen!






Ontwerp renovatie pompgemaal Delft op shortlist Abe Bonnema prijs - 05/12/14




Ons ontwerp voor de renovatie van het pompgemaal in Delft was genomineerd om de Abe Bonnema Prijs 2014 te winnen. Helaas hebben we niet gewonnen maar deze shortlist behalen was al zeker een eer. De officiële jury met bekende namen uit de architectuur wereld heeft het project bezocht, waar wij bij aanwezig waren, wat al aangaf dat dit een mooi avontuur was.

Wat hier bij mooi is, is dat afbeeldingen van ons ontwerp momenteel groot tentoon worden gesteld in het Fries museum.






James Turrell en Frank Lloyd WR - 11/11/14


© Guggenheim

De visies van James Turrell en Frank Lloyd WR zijn in de zomer van 2013 samengebracht in een expositie in het Guggenheim in New York door curatoren Carmen Gimenez en Nat Trotman. James Turrell is één van de grootste en in onze ogen beste lichtkunstenaars die er is. Wij hebben zelf exposities van hem kunnen bezoeken en het is werkelijk bijzonder wat hij met onze emoties en gevoel weet te doen. En dat met de combinatie van gebouw en licht. Daarom is het zo interessant dat juist hij iets mocht doen met de wereldberoemde vide van het Guggenheim in New York, ontworpen door Frank Lloyd WR. Een ruimte die zowel ruimtelijk als qua licht als qua ervaring van een tentoonstelling zeer vernieuwend en nog steeds zeer praktisch en fantastisch is. U vindt meer op de site van het Guggenheim (link).






Fascinerende fotoreportage van Michael Wolf - 20/10/14


© Michael Wolf

Michael Wolf is een Duitse fotograaf die al vele jaren in Hong Kong woont. Hij is gefascineerd door de echte mega-stad en door de cultuur in deze steden. Het is absoluut de moeite waard zijn website te bezoeken en door zijn werk heen te gaan. Wij vinden vooral de serie 'Architecture of Density' fantastisch en fascinerend en misschien ook wel beangstigend. Deze serie kunt u via deze link op zijn site vinden. Het beeld is kunst op zich, maar er wonen werkelijk mensen. Het is in ieder geval iets om over na te denken.






Interessante links - 25/09/14



Wij komen veel websites tegen waar wij zelf gebruik van maken of welke wij interessant vinden om te volgen. Dit verschilt van architectuurfora voor inspirerend design en boeiende referenties, tot praktische en informerende (overheid)websites. Op onze website delen wij een aantal van deze links met u op onze contactenpagina (klikt u hier). Laat het ons weten als u nog goede tips heeft...






(Nieuws over) Nederlandse duurzame top-uitvinding 'The Ocean Cleanup' - 10/07/14


© The Ocean Cleanup

De meeste mensen hebben al eens gehoord van het concept dat de Nederlandse 19-jarige Boyan Slat bedacht om de door plastic vervuilde oceanen schoon te krijgen. Dit was een visionair idee en klonk interessant, al waren er genoeg op en aanmerkingen te maken over het concept. Dat andere partijen, die ook al jaren bezig zijn met deze problematiek, zeer fel ten strijde trokken tegen dit concept is overigens wel opmerkelijk. Je zou denken: allemaal één doel, maar wellicht is bij veel mensen persoonlijke eer stiekem toch nog belangrijker dan het doel. Dit is mooi uiteengezet in dit artikel van Vrij Nederland.

Gelukkig liet Boyan Slat met zijn team het er niet bij zitten en hebben zij, tijdens een jaar van media stilte, een uitgebreid onderzoek verricht. Hiervan is het rapport op de site van The Ocean Cleanup te downloaden (link). Hieruit bleek dat het wel degelijk haalbaar lijkt en van daaruit kan er nu door ontwikkeld worden. Via crowdfunding probeert het team nu 2 miljoen dollar op te halen om het project te kunnen vervolgen. Dit lijkt goed te gaan aangezien de teller nu bijna op 1,1 miljoen dollar staat. Mooi. Als Nederlanders mogen we trots zijn op dit concept en op het doorzettingsvermogen van het team en als architecten met een passie voor slimme oplossingen en duurzame concepten zijn wij fan van het initiatief.






Ontwerp derksen|windt architecten bij shortlist prijsvraag Aludesign gevel - 11/06/14




Wij zijn geselecteerd voor de shortlist bij een prijsvraag uitgeschreven door het bedrijf Euromax. De opgave was een ontwerp te maken voor de zijgevel van hun fabriekshal in Roermond. Er waren ongeveer 160 inzendingen (zijn hier te vinden) en deze zijn nu teruggebracht (de geselecteerden (waaronder wij) staan hier). We zijn nog geen winnaar, maar het is leuk om te melden!

De opgave was om de mogelijkheden van aluminium panelen met coating te tonen. Ons ontwerp toont de Nederlandse mooie lucht waarmee men zich al af gaat vragen of het nog wel een gevel met aluminium panelen is. Hoort het bij gebouw of bij omgeving? Daarnaast is de hoek terug gevouwen als een sticker om te zorgen dat de transformatie die mogelijk is, die van de standaard fabrieksgevel naar een spannende en interessante gevel, gezien wordt.






Verrassend effect bij importeren van bestanden - 30/04/14




Het samenwerken tussen diverse programma's geeft soms wonderlijke effecten. Uiteraard kwam dit gewoon goed toen we de lijndiktes veranderde, maar het is toch wel een leuk beeld om te delen.






Brussel in de jaren 50 en 60, een interessante online tentoonstelling - 18/03/14


© Pierre Bernard

In de zomer van 2008 was er een fysieke tentoonstelling Brussel '50 '60 in Brussel. In 2009 is hier een online tentoonstelling van gemaakt, en toen wij deze tegenkwamen dachten wij: dit is de moeite waard om te delen.

Om u een goed idee te geven, deze tekst van de website zelf: 'De architectuur van de jaren 1950 en 1960 geniet een slechte reputatie in Brussel. Het stadscentrum viel toen ten prooi aan een ware bouwwoede: hele wijken werden gesloopt om plaats te maken voor grote, veelal zielloze gebouwen. In de rand drongen saaie nieuwe woonzones het platteland steeds verder terug.

Toch fonkelen tegen deze sombere achtergrond enkele bouwwerken die van een opmerkelijke originaliteit getuigen. In een sfeer van optimisme gingen architecten op zoek naar een vernieuwde moderne taal vol transparantie, poëzie en kleur.'

Geniet van en raak geïnspireerd door deze online tentoonstelling (link).






Minister Blok zet aanscherping energetische nieuwbouweisen door - 27/02/14



De minister voor wonen en rijksdienst Stef Blok heeft recent via een brief aan de tweede kamer laten weten dat de energetische nieuwbouweisen zoals eerder beloofd per 1 januari 2015 verscherpt zullen worden. Dit gebeurde als reactie op een motie van de Tweede Kamer leden Jansen en Monasch. Hiermee lijkt op het energetische vlak duurzaam nieuwbouwen definitief te gaan gebeuren. Want met de EPC verscherping van 0,6 naar 0,4 komt er voor het eerst een eis die bijna alleen te behalen valt met nieuwere duurzame technologie. Het dubbel glas en de HR ketel zullen hiermee, zeker wanneer men wat moois wil bouwen en voldoende glas wil toepassen, langzaam uit het nieuwbouw beeld gaan verdwijnen. Ook voor de utiliteitsbouw gaat gelden dat de prestaties 50% beter zullen moeten zijn dan in 2007. Een behoorlijke stap vooruit. Op naar energieneutraal.






Mooi initiatief: 'Favela painting' door Nederlanders in Brazilië - 30/01/14


favela_1 © Haas&Hahn for www.favelapainting.com

De Nederlandse kunstenaars Jeroen Koolhaas and Dre Urhahn besloten in 2005 dat het een goed idee was om Favela's in Rio de Janeiro te beschilderen. Ja inderdaad, de gebouwen zelf. Deels omdat dit mooi is, maar ook deels om contact te stimuleren met en binnen de wijken. Via hun website favelapainting.com kunt u het hele verhaal lezen.

Wat ons zo aanspreekt is dat het beeld heel goed werkt. Vanuit de grauwere omgeving die vooral bestaat uit grijs materiaal is het volledig getransformeerd naar een kleurrijke omgeving. En dat doet iets met mensen. Daarnaast is het interessant dat de Nederlandse kunstenaars de schilders werkelijk uit die 'slechte' buurt halen en opleiden. Deze mannen zie je vervolgens werkelijk trots zijn op hun werk. Win win.






Boeiend 'Canon van de Ruimtelijke Ordening' - 04/12/13



Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een zeer interessante Canon opgesteld voor de Ruimtelijke Ordening in Nederland. Dit gaat van de nieuwe Hollandse waterlinie tot het stedenbouwkundig plan van Berlage in Amsterdam Zuid tot de veel recentere Randstadrail. De canon van de Ruimtelijke Ordening is een selectie die door vele partijen gezamenlijk gekozen is. Uiteraard zult u het net als wij het met sommige verkiezingen eens zijn en met sommige ook zeker niet, maar het is het bekijken zeker waard! U vindt het document hier (klik).






Elektrisch rijden: Tesla doet het werkelijk - 08/11/13


© Tesla

Even iets heel anders, maar zeker interessant. Tesla Motors. Tesla Motors is een bedrijf wat mede door de innovatief denker Elon Musk groot en belangrijk begint te worden in de auto branche. Zij willen elektrisch rijden werkelijk mogelijk maken. Dit is op een slimme manier ingezet. Eerst hebben zij een roadster auto ontwikkeld waarop ze heel veel dingen hebben kunnen proberen. Vervolgens heeft Tesla Motors sinds 2012 een 'echte' auto op de markt in het dure segment. Hiermee kunnen ze verder ontwikkelen alvorens de stap naar andere (ook goedkopere) modellen auto's te maken. 'Model S en X' zijn naast elektrische ook nog eens mooie auto's trouwens.

Maar het probleem bij elektrisch rijden is het bereik en de mogelijkheden om op te laden. Tesla heeft het mogelijk gemaakt om tot 500 km te rijden zonder op te laden, en dat is werkelijk veel. Dat is qua afstand zonder laden (ruim) voldoende voor vele potentiele autobezitters. En minimaal net zo interessant: Wereldwijd zijn zij superchargers aan het neerzetten. In Noorwegen is dit begonnen, In Noord Amerika en Canada zijn er nu ook velen en eind 2014 willen ze bijna heel West-Europa voorzien hebben. Zo kun je (tijdens een lunch) binnen 20 minuten je auto half opladen. Momenteel zelfs gratis.

Uiteraard moet de energie wel opgewekt worden, dus het is niet dat er geen energie nodig is. Maar nu de energie ergens anders op grote schaal gewonnen kan worden en niet verbrand hoeft te worden in de auto zelf, kan dit bijvoorbeeld door wind- en zonne-energie.

We lijken wel een reclame bureau, maar wat wij vooral zo interessant vinden: Zij hebben het gedaan. Gewoon, tegen alle benzine en diesel verbruikende gigantische en machtige fabrikanten in. Inspirerend.






Florentijn Hofman zet ons met zijn kunst aan het denken - 07/10/13


© Jeroen Musch / Florentijn Hofman

Florentijn Hofman is bij het grote publiek onder andere bekend van de enorme gele badeend die op verschillende plaatsen in de wereld te zien is (geweest). Maar uiteraard maakt hij veel meer. Vaak zoekt hij de confrontatie met de voorbijganger en het publiek. De mensen worden aan het denken gezet, worden op een (positieve) manier verbaasd, kunnen erom lachen of juist niet, maar er gebeurt iets. In onze ogen is dat zo interessant aan zijn werk.

Zo is het ook met het uit 2012 daterende werk 'Little Factory'. Het is bijna een letterlijke vergroting van het icoontje waarmee je een fabriek zou aangeven. Het doet je onbewust nadenken over het uiterlijk van dat soort gebouwen. Wij vinden het werk van Florentijn Hofman in ieder geval zeer interessant. U vindt meer werk op zijn website.






Grote en mooie uitdaging in verbouwingen en renovaties - 19/08/13




Ook wij merken dat er veel vraag is naar ontwerpen voor verbouwingen en renovaties. Het is de interessante en leuke kant van de negatieve situatie op de woningmarkt. Recent hebben we een verbouwing opgeleverd van een zeer gedateerd huisje wat mooi in de bossen gelegen is. Door het interieur grondig aan te pakken en de mooie kapconstructie in het zicht te brengen is het nu een lichte, plezierige en frisse woning. Het project is hier (klik voor link) op de projectenpagina te vinden.






Ondergronds ruimtegebruik en derksen|windt architecten - 17/06/13




Ondergronds ruimtegebruik blijft in onze ogen een boeiend onderwerp waar veel potentie in zit. In 2008 hebben wij de Schreudersstudie prijs ontvangen voor ons ontwerp voor een ondergronds theater waarbij wij uit waren gegaan van de ervaring van de bezoeker die ondergronds moet gaan. Het ontwerpend onderzoek wat wij destijds hebben gedaan gaan we verder uitbreiden en nieuw leven inblazen. Ondanks dat het druk is met diverse lopende projecten vinden wij dat hier zo veel mogelijkheden zijn en zo een goede basis ligt dat we dit willen doen. We houden u onder andere hier op de hoogte van de ontwikkelingen.






De 6 procent btw regeling voor architect werkzaamheden - 23/05/13




Sinds enkele maanden geldt er een btw korting over arbeidsuren wanneer u renovatie en herstel werkzaamheden laat ontwerpen en/of uitvoeren aan uw woning. Ook de architecten werkzaamheden vallen onder deze 6% btw regeling. Dit is een groot voordeel voor particulieren aangezien ze hiermee (ten opzichte van de 21%) behoorlijk kunnen besparen. Echter zijn er een aantal belangrijke voorwaarden gesteld die wij u duidelijk en eerlijk willen tonen. Zo weet u gelijk of u in aanmerking komt voor de btw korting.

De drie voorwaarden zijn dat u de woning langer dan twee jaar geleden in gebruik moet hebben genomen, dat de werkzaamheden worden afgerond voor 1 maart 2014 en dat wij de renovatie of het herstel als architect begeleiden. In dat geval mag de hele opdracht wat betreft onze arbeidskosten tegen 6% worden gerekend.

Nou is er behoorlijk wat onduidelijkheid over de laatste van de drie voorwaarden: de begeleiding van het project. Hier een korte uitleg: Dit begeleiden houdt in dat de wij als architect, naast het normale ontwerp en tekenwerk, ook de begeleidende werkzaamheden als het coördineren van de aanbesteding bij verschillende aannemers, het begeleiden bij de prijs- en contractvorming, de controlevoering op de uitvoering en de algemene directievoering en oplevering van de renovatie doen.

Inde praktijk hebben deze laatste werkzaamheden vaak een winst voor de opdrachtgever opgeleverd aangezien de kans op meerkosten en dergelijken aanzienlijk afneemt wanneer het proces en de verbouwing goed worden begeleid. Meer informatie vindt u bij de BNA hier.






Meubelen van Republic of Fritz Hansen in Kopenhagen - 27/03/13




In Kopenhagen Denemarken, waar we als derksen|windt architecten twee dagen waren, hebben we een bezoek gebracht aan de fabriek en het hoofdkantoor van Republic of Fritz Hansen. De fabriek hebben wij eerder in een nieuwsbericht getoond op 4 oktober 2012. In dat bericht toonden wij een filmpje van hoe de stoel 'Series 7' gemaakt wordt. Nu hebben we dit met eigen ogen gezien, iets wat zeker de moeite waard is. Daarnaast is Kopenhagen een mooie stad en vooral het landschap rond Kopenhagen was prachtig. Aan de kust zorgde een lichte mist gecombineerd met bevroren rijp aan de bomen voor filmachtige beelden.






derksen|windt architecten feliciteert Cafetaria van Ruyven met ondernemersprijs - 11/01/13



De familie van Ruyven heeft met hun Cafetaria de ondernemersprijs van de Ondernemers Federatie Maassluis (OFM) gewonnen. Uit zeer veel potentiele kans hebbende ondernemers wisten zij de winnaar te worden. Hiermee krijgen ze waardering voor hun ondernemersgeest, durf en uitstraling die verder gaan dan een 'gewoon' cafetaria. Hun nieuwe pand aan de Industrieweg dat afgelopen jaar is opgeleverd hebben wij mogen ontwerpen waarmee we hopen dat we wellicht een steentje hebben kunnen bijgedragen aan de verkiezing van Cafetaria van Ruyven tot ondernemer van het jaar. Vanaf onze kant: gefeliciteerd!






Kaart Cafetaria van Ruyven - 18/10/12




Afgelopen week hebben we een kaart verzonden van het door ons ontworpen Cafetaria van Ruyven. Deze mooie kaart wilden we als foto ook op onze website tonen, bij deze. Mocht u de kaart ook thuis of op uw werk willen ontvangen kunt u uiteraard contact met ons opnemen.






Mooi stedenbouwkundig plan in Madrid - 17/09/12




Het gerenommeerde Nederlandse bureau voor landschapsarchitectuur West 8 heeft samen met drie Madrileense bureaus een groot stedenbouwkundig project ontworpen en gerealiseerd in Zuidelijk Madrid. Door een bezoek eerder dit jaar aan Madrid hebben wij kunnen zien dat dit veel gebruikte gebied origineel en op mooie wijze is ingericht. En belangrijk: het werkt. Uiteraard is het de moeite waard er te gaan kijken wanneer u in Madrid bent, maar ook een bezoek aan de website van West 8 geeft een goed beeld van dit, in onze ogen, zeer geslaagde project.






Quote Friedrich Gilly - 27/07/12



'Architectuur is de materialisatie van hogere idealen'

Friedrich Gilly was een Duitse architect die actief was aan het einde van de 18e eeuw.






(kleuren) Foto's veranderen blik op de jaren 50 - 26/08/12


© W Books

Het beeld van de jaren 50 is, logischerwijs, voor velen een beeld in zwart wit. Een grauwig en saai beeld. Dit komt mede doordat de foto's uit die tijd bijna altijd in zwart wit werden gepubliceerd. Deze foto's zijn destijds echter wel in kleur geschoten, maar de kranten en bladen konden dit niet in kleur uitgeven. Maar nu komt er een nieuwe blik op die tijd.
René Kok, Erik Somers en Paul Brood vormen de redactie van 'Het grote jaren 50 boek' waarin op 380 pagina's prachtige, voor die tijd zo typerende foto's zijn verzameld. En daarbij deels afgedrukt in kleur. Een echte aanrader en een hele mooie nieuwe blik op de grijze jaren 50. (De liefhebber kan het hier via W books bestellen)






ABC architectuurcentrum publiceert onze villa - 27/04/12



De villa aan het Spaarne blijft de media halen. Na meerdere publicaties in diverse media heeft ook het ABC Architectuurcentrum te Haarlem besloten het project op hun website te publiceren. De publicatie is hier te vinden.






Website - 13/04/12



De website van derksen|windt architecten heeft een behoorlijke update gekregen. Dit was (behalve dat de website nu nog mooier is dan voorheen) vooral omdat wij het belangrijk vinden u onze projecten goed te kunnen laten zien en onze visie goed over te kunnen brengen. Wij denken dat onze website daarbij ook nog meer uitstraalt wat derksen|windt architecten wil uitstralen.






Nieuwe foto's villa in het groen - 09/02/12



De door derksen|windt architecten ontworpen 'Villa in het groen' stond al onder projecten op de site, hier zijn nu nieuwe foto's en toelichting aan toegevoegd. 'Onze particuliere opdrachtgever wilde voor zijn woning een traditioneel beeld realiseren waarbij de stedenbouwkundige eisen vroegen om een compacte villa met schuin dak. Deze wensen hebben wij vertaald naar een ontwerp wat vanuit die traditionele wens zeker zijn architectonische...' lees meer...






'oud Neerlandsche' films - 16/01/12


© www.filminnederland.nl

De Nederlandse film is nog steeds erg populair en misschien wel meer populair dan ooit tevoren (bewijzen kijkcijfer hits als 'komt een vrouw bij de dokter' en 'nova zembla').
De Nederlandse film heeft een enorme geschiedenis die misschien wel gestart is op 12 maart 1896 met de eerste openbare voorstelling in de Kalverstraat in Amsterdam. Deze beelden zijn nu deels online te bekijken. Zo ook een leuke korte film zonder geluid die wel heel duidelijk maakt dat we tegenwoordig in andere, snellere tijden leven. Het onderwerp: een man op het strand die zijn pantalon niet aanheeft. Mooi om te zien. In onze ogen is de site www.filminnederland.nl zeker een bezoekje waard.






start bouw cafetaria van Ruyven - 12/12/11



Met het slaan van de eerste funderingspaal is de bouw van het nieuwe cafetaria van Ruyven aan de Industrieweg in Maassluis gestart. Het oude cafetaria, dat ooit gebouwd was als tijdelijk onderkomen, is gesloopt. Het nieuwe cafetaria dat ontworpen is door derksen|windt architecten zal een mooi gebouw worden en zal zoals de welstand zegt 'een aanwinsts voor het stadsgezicht van Maassluis' zijn. Meer informatie hier.






duurzaamheid, duurzaam zijn, duurzame toekomst? - 24/06/11




Moet duurzaam een uitgangspunt zijn in de architectuur? \
derksen|windt architecten vindt dat duurzaamheid van het gebouwde een vast onderdeel is voor iedere ontwerpopgave, het mag echter niet doorslaan naar gebouwen die alleen duurzaamheid uitstralen en niet mooi, gebruiksvriendelijk of zelfs niet duurzaam zijn doordat ze na enkele jaren leegstand gesloopt worden. Wij zoeken naar een tijdloze ontwerp.






start bouw villa in het groen - 15/03/11




Vanmorgen is met het slaan van de eerste funderingspaal de bouw van de villa in het groen begonnen. De komende tijd zullen we foto's over de bouwvoortgang laten zien en uiteindelijk zal het project onder de projecten pagina te vinden zijn.
Deze villa is in een traditionele stijl ontworpen naar wens van de opdrachtgever, met daarbij vanuit ons veel aandacht voor mooie detaillering en een fraai en hoogwaardig interieur.






2011 - 05/01/11



derksen|windt architecten wenst u een goed en mooi nieuw jaar. Een jaar waarin de architectuurwereld wat ons betreft mooie ontwerpen gaat leveren; ontwerpen die dicht bij de gebruiker staan, ontwerpen waarin gedacht is aan duurzaamheid waar mogelijk en ontwerpen die bovenal mooi zijn. 2011 is een nieuw jaar waarin veel te gebeuren staat, neem nou de mooie zonsverduistering van 4 januari jongst leden, dat is toch een verrassing zo aan het begin van het jaar. Wij hopen op een 2011 met een aantal goede verrassingen voor u en ons in het verschiet.






eerste paal villa spaarne oever - 29/10/10




Voor het project Villa Spraane Oever is op 29 oktober de eerste paal geslagen. De komende tijd zullen er meerdere foto's komen van de bouwvoortgang en uiteindelijk zal het project onder de projecten pagina te vinden zijn. Voor deze villa is een eigentijds ontwerp gemaakt wat veel respect heeft voor de prachtige omgeving en zeker ook voor de wensen van de opdrachtgever.
Het belooft een echte toevoeging aan de omgeving te worden.






Nieuwsbrief mei 2010 - 10/05/10



derksen|windt architecten blijft actief haar visie verspreiden. Dit doen wij mede door vanuit onze visie na te denken over maatschappelijke vraagstukken. In onze nieuwe nieuwsbrief laten we twee voorbeelden van onderwerpen zien die wij interessant vinden en die uiteindelijk de architectuur aangaan. U kunt uzelf aanmelden voor de nieuwsbrief.






publicatie booosting - 16/01/10



booosting, het platform voor koplopers in bouwinnovatie, heeft ons winnende ontwerp voor het stationsplein en ondergronds theater te Haarlem gepubliceerd.






dag van de architectuur - 19/06/09



Op de dag van de architectuur (27-06-09) zal derksen|windt architecten in een lezing haar visie op het stationsplein geven. De lezing vindt plaats in de stationsrestauratie van het mooie station van Haarlem.






derksen|windt architecten en praktijkvereniging BouT - 18/03/09



jeroen derksen en david windt hebben twee jaar lang de praktijkvereniging BouT bestuurd en nieuw leven in geblazen. Het opvolgende bestuur is nu weer volop actief.






haarlems dagblad - 01/10/08



Het door derksen|windt architecten ontworpen stationsplein en ondergronds theater in Haarlem is gepubliceerd in het Haarlems Dagblad op 1 oktober 2008.






derksen|windt architecten op Indesem - 06/05/09


Indesem is een twee jaarlijkse ontwerpseminar. De 2009 editie staat in het teken van de kennis, de werkwijze en de vaardigheid van de hedendaagse architect en het belang van de architecten. Daarbij, of daardoor, wordt er aandacht geschonken aan de ervaring van de gebruiker en de rol die de gebruiker heeft in het ontwerpproces. derksen|windt architecten geeft hier een lezing en heeft een bijdrage als 'visiting critic', waarbij wij diverse ontwerpgroepen eenmalig begeleiden.






winst schreuders prijs - 29/01/09



derksen|windt architecten wint de Schreudersstudieprijs! De jury; 'een inspiratiebron voor ondergronds bouwen' en was 'zeer te spreken over de uitstraling en architectuur van het theater'.