home

Een opbouw op een dijkwoning crëert een prachtige splitlevel woning
woning aan de dijk te Maassluis

architect_opbouw_optoppen_dijkwoning_splitlevel_1
Maassluis heeft een mooi en karakteristiek oud centrum wat al lang geleden is gevormd door een dijk (met sluis) en het omliggende water. Aan deze dijk staat veel bebouwing die door de jaren heen mee is veranderd met de gevraagde functies. De industrie is langzaam aan het verdwijnen, en de gebouwtjes aan de dijk, vaak woningen gecombineerd met bedrijfsruimten, worden steeds vaker volledige woningen. Zo ook bij dit mooie pand.

De opdrachtgevers zijn er eerst gaan wonen waarbij er grondig verbouwd is om een goed begane grond verdieping en halve eerste verdieping te realiseren. Na jaren is langzaam de laag onder de begane grond bij de woning getrokken. Nu was het ideale moment om eens te kijken of een grote wens, een master-bedroom-deel op het dak van de rest van de begane grond, gerealiseerd kon worden, waarbij gelijk andere delen van de woning opgeknapt en verduurzaamd worden.

(Meer onder de foto's)

© fotografie RenĂ© de Wit
klik om terug te gaan naar het projecten overzicht
architect_opbouw_optoppen_dijkwoning_splitlevel_2 architect_opbouw_optoppen_dijkwoning_splitlevel_3 architect_opbouw_optoppen_dijkwoning_splitlevel_4 architect_opbouw_optoppen_dijkwoning_splitlevel_5 architect_opbouw_optoppen_dijkwoning_splitlevel_3b
Met het ontwerp hebben we geprobeerd de woning weer meer logisch te schakelen. Beneden is in overleg met de opdrachtgevers de keuken verplaatst, de woonkamer anders ingedeeld, en de entree aangepakt. Dan is de nieuwe trap letterlijk de spil in het ontwerp, aangezien het de onderste verdieping met de begane grond, de master bedroom, en na nog wat treden met de eerste verdieping verbindt. Door de verspringing in de trap kon de nieuwe 'optopping' heel mooi onderdeel worden van het bestaande volume, dit doordat het nieuwe deel beperkt is qua grootte, maar toch aanwezig is. Het gevelmateriaal is uitgesproken en anders, maar precies in lijn met het bestaande materiaal. En het sterke volume van wat het huis al was is eigenlijk alleen maar sterker en meer karakteristiek geworden.

De gevel van het optop-deel bestaat uit mooie redelijk forse houten delen, deze zijn ook deels voor ramen geplaatst, zo is er privacy maar toch ook licht.
architect_opbouw_optoppen_dijkwoning_splitlevel_7 architect_opbouw_optoppen_dijkwoning_splitlevel_8 architect_opbouw_optoppen_dijkwoning_splitlevel_9 architect_opbouw_optoppen_dijkwoning_splitlevel_10 architect_opbouw_optoppen_dijkwoning_splitlevel_11