home

CPO, de particuliere opdrachtgevers en zelfbouw

woning betonnen gevel capelle
derksen|windt architecten heeft de afgelopen jaren veel ervaring mogen opdoen in het werken met (een collectief van) particulieren als opdrachtgevers. Momenteel lopen er meerdere interessante projecten waarin wij merken, net als in de reeds gerealiseerde projecten, dat onze visie en werkwijze goed aansluiten bij de wensen en behoeften van betrokken opdrachtgevers.

Particuliere opdrachtgevers kunnen zich verenigen in een collectief, dit wordt vaak afgekort met CPO, het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Deze vorm van ontwikkelen, ontwerpen, onderzoeken en bouwen, laat de deelnemers van zo een collectief in de meeste gevallen, naast opdrachtgever, ook zelf de ontwikkelaar zijn. In de regel wordt er een professioneel onafhankelijk begeleider van het proces aangesteld om de opdrachtgevers te ondersteunen.

In onze ervaring maakt deze vorm van bouwen het mogelijk woningen te realiseren die meer en direct passen bij de wensen van de uiteindelijke bewoners. Daarnaast is het bij een CPO project mogelijk om naast de woningen ook de gemeenschappelijke openbare ruimte met elkaar vorm te geven. Doordat je samen op trekt is het mogelijk een mooi, duurzaam en sociale buurt te ontwikkelen.

Het is een vorm van samenwerken waarvan wij denken dat dit de komende jaren wederom aan belang zal gaan toenemen. In de periode dat de bouwcrisis echt vat had op de markt, werd deze bouwvorm steeds meer populair. In de afgelopen jaren, met de steeds groeiende economie en toenemend interesse in vastgoed, hebben de ontwikkelaars en investeerders hun rol van voor 2008/2009 weer in het bouwproces ingenomen. Hiermee horen wij veel dat collectieven van particulieren misgrijpen, dit omdat de grond of de oude gebouwen op een vrije markt worden aangeboden. In het proces van bieden en inschrijven zijn de professionals beter en meer ervaren, waardoor deze gebouwen en stukken grond door de ontwikkelaar ontwikkeld worden. Iets wat mag, en tot goede resultaten kan leiden. Maar het CPO heeft in onze ogen daarnaast bestaansrecht. Bijvoorbeeld wanneer een gemeente een kleine gemeenschap, een wijkje met veel verbinding en betrokkenheid, of woningen met zeer ambitieuze duurzaamheidseisen wil realiseren. Dan is CPO wat ons betreft een heel mooi iets. De gemeentes zullen dan gericht op die manier het te transformeren gebouw of kavel uit moeten geven. Gezien het woningtekort voor juist de iets meer betaalbare woningen kan dit zomaar iets zijn wat gemeenten, misschien zelfs opgedragen vanuit het rijk, gaan doen.

Wij denken dat onze visie op architectuur en onze werkwijze zeer geschikt zijn voor collectieven van particuliere opdrachtgevers. We hebben het enkele malen mogen doen, dit resulteerde in betaalbare en toch bijzondere woningen. Dit was in die periode van 2010-2024. In onze optiek kunnen we de komende periode nog verder gaan en juist met deze vorm van ontwikkelen en bouwen onze visie vertalen in projecten.

Bij CPO opgaven wordt veel kunde verwacht van de architect. Naast het ontwerpen en technisch uitwerken is communicatie en samenbrengen van de wensen van de opdrachtgevers ook zeer belangrijk. Hierdoor is het goed u hier een kleine selectie van projecten te tonen. Dit gaat verder dan alleen de PO en CPO projecten, en deze projecten zijn meer een soort doorkijk naar waar een CPO project met ons toe kan leiden.

Klikt u hier om naar de volledige projecten pagina te gaan.

twee onder een kap in lent een houten huis in Monster woning rieteiland amsterdam baksteen interieur uitbouw uitbreiding jaren 30 heemstede uitbreiding binnen buiten daglichtwoning_2 villa aan het spaarne uitbreiding woning amsterdam renovatie boerderij

INTERESSANTE LINKS


Hieronder hebben we een selectie gemaakt van websites waar veel informatie te vinden is over particulier opdrachtgeverschap en collectief particulier opdrachtgeverschap. Op deze websites vormen diverse particulieren een bouwgroep, vinden ze een geschikt kavel, de juiste procesbegeleiders en overige informatie.

CPO informatie website

Zelfbouw in Nederland - veel informatie over CPO en zelfbouw
CPO adviesbureaus

Bouwen in eigen beheer - adviesbureau
Steenvlinder - adviesbureau
De Regie - adviesbureau
KUUB - adviesbureau
USHI - adviesbureau
De wijde blik - adviesbureau

Wat ook inspirerend kan zijn is het bekijken van enkele architectuurfora

archello - internationale website met mooie projecten
archdaily - zeer goede selectie van mooie projecten
archined - vooral het opinie deel is interessant
designboom - architectuur en andere kunsten

En nog enkele praktische websites

Zelfbouw Website van de overheid - alles over particulier opdrachtgeversschap en CPO
omgevingsloketonline - voor alle omgevingsvergunningsaanvragen.
architectuurlokaal - voor alle prijsvragen en aanbestedingen, kan CPO gerelateerd zijn.

Uiteraard is er veel meer, dit is een kleine selectie met wat interessante links en partijen die wij zijn tegengekomen.